Σε ένα καθεστώς όπου η Δημοκρατία συνεχώς απειλείται και προσβάλλεται, οι Πράσινοι επισημαίνουν ότι το όραμα και οι αγώνες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου γίνονται όλο και πιο επίκαιρα.
Οι υποκλοπές, η αδιαφάνεια, ο λαϊκισμός και η παραπληροφόρηση, η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών, η κρατική βία, ο αυταρχισμός και η αναβίωση του παρακράτους είναι τα κυρίαρχα στοιχεία μιας δημοκρατίας που κανένας δεν οραματίστηκε.

Η έννοια του Κυρίαρχου Λαού ξεθωριάζει όλο και περισσότερο. Ο δημόσιος πολιτικός βίος και η ενασχόληση με τα κοινά απαξιώνονται μεθοδευμένα στην συνείδηση των πολιτών.


Η μνήμη στους λαϊκούς αγώνες και ειδικά των νέων απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και την συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις. Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει μονιμοποιήσει την παρουσία της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), προσβάλλοντας και τις ημέρες αυτές τη συλλογική μνήμη.

Με την ευκαιρία της επετείου της ιστορικής εξέγερσης οι Πράσινοι καλούν σε εγρήγορση και αφύπνιση για την προστασία του Συντάγματος, του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Μόνο η κοινωνική ετοιμότητα μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους κοινούς πόρους και να εξασφαλίσει ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου με δημοκρατικές λειτουργίες όπου η εξουσία θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα εκπορεύεται από τον λαό.

Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ.