Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 στο γεμάτο από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πύλης εκδήλωση με θέμα: «Ανακάλυψε τις δυνάμεις σου και κάνε τα όνειρά σου επάγγελμα». Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του Λυκείου Πύλης σε συνεργασία με το Διευθυντή κ. Θεμιστοκλή Χαντζιάρα και το σύλλογο διδασκόντων του ΓΕΛ Πύλης.

Εισηγητής ήταν ο κ. Μάκης Σταφυλάς, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού που μίλησε στους μαθητές για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και πως θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την επιλογή του κατάλληλου επαγγέλματος. Παρουσίασε επίσης το Ariston Test, το ψυχομετρικό εργαλείο που βοηθά τους μαθητές  να γνωρίσουν τον εαυτό τους, την προσωπικότητά τους και  τις κλίσεις τους.

Παρακάτω παρουσιάζονται επιγραμματικά τα θέματα που τέθηκαν στο επίκεντρο:

  • Άριστον Τεστ: Ανάλυση προσωπικότητας, επιλογή επαγγέλματος

  • Το νέο εκπαιδευτικό σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

  • Τα νέα δεδομένα & οι αλλαγές, ΕΒΕ και συντελεστές βαρύτητας

  • Οι εναλλακτικές Εκπαιδευτικές Διαδρομές

  • Επιλογή Κατεύθυνσης στο ισχύον Εκπαιδευτικό Σύστημα

  • Στο Δρόμο για τις Πανελλαδικές: Πρακτικές Οδηγίες για την Επιτυχία

  • Τα Πονηρά Σημεία και οι Έξυπνες Επιλογές 

  • Επαγγέλματα του μέλλοντος


Ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως ο επαγγελματικός προσανατολισμός των μαθητών φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά, τα οποία καλούνται να πάρουν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους σε μια κρίσιμη ηλικία, αλλά και ολόκληρη την οικογένεια.

Όσοι παρευρέθηκαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, αποκόμισαν σίγουρα πολλές γνώσεις και έφυγαν έχοντας διευρύνει τους ορίζοντές τους. Οι μαθητές προβληματίστηκαν για το επαγγελματικό τους μέλλον και ταυτόχρονα μέσα από τον καταιγισμό των ερωτήσεων τους προς τον κ. Σταφυλά ενημερώθηκαν για όλα τα  κρίσιμα θέματα που τους αφορούν. 

Το βασικό συμπέρασμα της χθεσινής εκδήλωσης ήταν ότι με τη σωστή επιλογή επαγγέλματος θα εξελιχθεί ο έφηβος σ’ έναν ενήλικα που θα εισπράττει ικανοποίηση από την εργασία και θα νιώθει εσωτερική πληρότητα διότι όπως είπε και ο Κομφούκιος: «Διάλεξε ένα επάγγελμα που σου ταιριάζει και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου!»


                                                             Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΕΛ ΠΥΛΗΣ