Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και ο Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ότι έχει εντοπιστεί ένα «προκαταρκτικό σήμα ασφαλείας», διερευνάται συγκεκριμένα εάν το επικαιροποιημένο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού σε άτομα 65 ετών και άνω.

«Αν και το σύνολο των δεδομένων υποδηλώνει επί του παρόντος ότι είναι απίθανο το σήμα στο VSD (Vaccine Safety Datalink) που εντοπίσαμε να αντιπροσωπεύει πραγματικό κίνδυνο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες με το κοινό» ανέφερε το CDC.

«Η διερεύνηση ταχείας απόκρισης του σήματος στο VSD έθεσε ένα ερώτημα εάν τα άτομα 65 ετών και άνω που έχουν λάβει το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19, Bivalent είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο τις 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σε σύγκριση με τις ημέρες 22-44 μετά τον εμβολιασμό».

Τι λέει οι Pfizer/BioNTech σε ανακοίβωση:

«Ούτε οι Pfizer/BioNTech, ούτε το CDC, ούτε ο FDA έχουν παρατηρήσει παρόμοια ευρήματα σε πολλά άλλα συστήματα παρακολούθησης στις ΗΠΑ και παγκοσμίως και δεν υπάρχουν στοιχεία που να συμπεραίνουν ότι το ισχαιμικό εγκεφαλικό σχετίζεται με τη χορήγηση των εμβολίων των εταιρειών έναντι της COVID-19»,