Σαράντα μήνες κράτησε η Μικρασιατική Εκστρατεία, από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη τον Μάη του 1919, μέχρι την καταστροφή της πόλης τον Σεπτέμβρη του 1922.
Σ’ αυτούς τους σαράντα μήνες έγινε με τον πιο τραγικό τρόπο φανερό πως όταν οι λαοί δεν αντιστέκονται στα σχέδια των αστικών τάξεων που τους διαφεντεύουν και των ιμπεριαλιστών που διαφεντεύουν αυτές, μπορεί να συρθούν σε επικίνδυνες περιπέτειες και να πληρώσουν αβάσταχτο τίμημα με αίμα, προσφυγιά, δυστυχία και ξεριζωμό.
Παίρνοντας αφορμή από τα εκατοντάχρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής, το βιβλίο αυτό επιχειρεί να προσεγγίσει όσα έγιναν στα πεδία των μαχών, στις κατεστραμμένες πόλεις και χωριά της Μικρασίας, στα καραβάνια των ξεριζωμένων και στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, όπου οι Μεγάλες Δυνάμεις έπαιξαν τις τύχες χωρών και λαών, με τη συνεργασία των πρόθυμων, μωροφιλόδοξων αστικών τάξεων.
Για το περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά και γενικότερα για τα ζητήματα και τα διδάγματα της πιο αιματηρής ίσως σελίδας της ελληνικής ιστορίας θα μιλήσουν οι:
Αθανασία Τσιοτινού, Φιλόλογος, Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης»
Δημήτρης Παυλίδης και Κώστας Βλαχόπουλος, επιμελητές της έκδοσης
Κώστας Μιχαλάκης, μέλος της συγγραφικής ομάδας.