Την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 θα ανοίξει η πλατφόρμα για την αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά τους πολίτες που υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr.
Θα επιδοτούνται έως 3 ηλεκτρικές συσκευές,  κλιματιστικά, ψυγείο, και καταψύκτης.
Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 30% έως 50% για την αντικατάσταση των παλαιών συσκευών στα σπίτια.

Δυνητικοί ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους, και όχι σε επαγγελματικό χώρο, παλαιά ηλεκτρική συσκευή (συγκεκριμένα: κλιματιστικό ή ψυγείο ή καταψύκτη) την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1ης Ιανουαρίου 2005 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει να

• διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του,

• έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.