Στις αρχές Ιουνίου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές – επιστροφές στους δικαιούχους για τις επιπλέον χρεώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Για να πληρωθεί κάποιος θα πρέπει να κάνει την σχετική αίτηση σε πλατφόρμα που θα λειτουργήσει σύντομα. Το ποσό που θα πιστωθεί θα είναι έως και 600 ευρώ ανά καταναλωτή και θα αφορά την κύρια κατοικία που έχει δηλωθεί στο Ε1.


Στην περίπτωση που έχει ο ενδιαφερόμενος αλλάξει σπίτι ή από αμέλεια δεν έχει δηλώσει τον αριθμό της παροχής, θα πρέπει να κάνει την σχετική διόρθωση στο μητρώο της ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά.

Με βάση αυτό το σύστημα θα αντλεί τις εξής πληροφορίες από τις εταιρίες:


Το ποσό της επιπλέον χρέωσης – ρήτρα αναπροσαρμογής.
Το ποσό της επιδότησης από το κράτος.
Το πιθανό ποσό της επιδότησης από το πάροχο.
Εν συνεχεία το δημόσιο από το καθαρό ποσό της επιβάρυνσης που θα προκύπτει θα επιστρέφει το 60% στον δικαιούχο και έως το ποσό των 600 ευρώ. Το κατώτατο ποσό που θα θεωρείται ως επιστρεπτέο είναι τα 18 ευρώ.

Δικαιούχοι θα είναι όλοι εκείνοι που έχουν εισόδημα έως και 45.000 ευρώ και εκτιμάται ότι το μέτρο αφορά 9 στους 10 φορολογούμενους. Επίσης το μέτρο της επιστροφής αφορά μόνο της πρώτη κατοικία και για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Όπως διευκρινίστηκε το μέτρο αφορά το σύνολο της κατανάλωσης.

Εκτιμάται ότι από τα 4,5 εκατομμύρια μετρητές που αναφέρεται περίπου το μέτρο, μόνο οι 1,2 εκατομμύρια μετρητές έχουν σοβαρές επιπλέον χρεώσεις, αλλά αυτό μένει να το δούμε από τις αιτήσεις που θα γίνουν.


Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Για ακίνητο με επιπλέον κατανάλωση, στο αναφερόμενο διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση π.χ. 100 ευρώ και η επιδότηση του παρόχου 50 ευρώ και απομένει καθαρό ποσό 450 ευρώ. Από αυτά θα λάβει επιστροφή 270 ευρώ.
Ανάλογα για επιπλέον χρέωση 1.000 ευρώ, αφού αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις 200 ευρώ, τότε για καθαρή επιβάρυνση 800 ευρώ το ποσό της επιστροφής θα είναι 480 ευρώ.
ΠΗΓΗ:www.newsit.gr