Τι είναι το πρόγραμμα ολοκληρωτικής επιτήρησης και πως λειτουργεί στους ανθρώπους;

Σύμφωνα με το trikalazoom.gr πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης πολιτών  που έχουν προβληματική συμπεριφορά μέσα στην κοινωνία. 
Στην ουσία μιλάμε για πολίτες που βαθμολογούνται μέσω ενός ειδικού λογισμικού έξυπνης τεχνητής νοημοσύνης. 

Αν για παράδειγμα ένας πολίτης βοηθήσει έναν π.χ. άστεγο, δίνοντας τρόφιμα, ρούχα, και χρήματα, ή δίνει αίμα στο νοσοκομείο, βαθμολογείται από το σύστημα με τον βαθμό Α, η (1.000).

Σε γενικές γραμμές τέτοιες υψηλές βαθμολογίες παίρνουν όσοι βοηθούν συνανθρώπους, ή ακόμη και την περίθαλψη αδέσποτων ζώων.

Οι έξυπνες κάμερες σε μια πόλη, μπορούν να ζουμάρουν, να καταγράφουν κινήσεις σε πραγματικό χρόνο, τις εκφράσεις σώματος - προσώπου, και στην συνέχεια, μέσω ενός ειδικού λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, να συγκαταλέγονται στους αξιοσέβαστους της κοινωνίας.

Δυστυχώς γι΄αυτούς που έχουν προβληματική συμπεριφορά τα νέα δεν είναι καθόλου καλά.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τους βαθμολογεί αναλόγως με την προβληματική - παραβατική συμπεριφορά. 

Εδώ τα πράγματα «σκουραίνουν» για τους παρακάτω:

Η χαμηλή βαθμολογία Α - ή (900) αφορά τους επίορκους, λωποδύτες, απατεώνες, εγκληματίες, κλέφτες, καταχραστές - λαμόγια, κ.α.

Αφού γίνει η καταγραφή -επιτήρηση το σύστημα τους βαθμολογεί, και έκτοτε μπαίνουν στην«black list».

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται παράλογα, ή εξωπραγματικά, όμως στην Κίνα υπάρχει πιλοτικό πρόγραμμα «η κοινωνική πίστωση – βαθμολόγηση» για τον κάθε Κινέζο πολίτη, είναι το διαβατήριο του στην κοινωνία, ή δεύτερη του ταυτότητα.