Βαριά παιδική εργασία, συνεχείς σκληρές τιμωρίες, ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση, παράλληλα με επιβολή σιωπής περιέγραψαν 3 πρώην τρόφιμοι

Πολλαπλασιάζονται τα πρόσωπα που καταγγέλλουν όσα έζησαν ως παιδιά και έφηβοι στην Κιβωτό του Κόσμου, μετά την καταγγελία 18χρονου στον Συνήγορο του Πολίτη για κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση από συγκεκριμένο άτομο της δομής.

Με σημερινό της ρεπορτάζ η Καθημερινή παρουσιάζει τις μαρτυρίες τριών ακόμη νέων, δύο γυναικών και ενός άνδρα. Και οι τρεις περιγράφουν φρικτές συνθήκες που έζησαν ως παιδιά. Κοινά τους στοιχεία, η σκληρή εργασία, οι συνεχείς και βαρύτατες τιμωρίες, η μεθοδική απόκρυψη των όσων συνέβαιναν με σκηνοθετημένες δηλώσεις στα ΜΜΕ, αλλά και ο αποκλεισμός από τους οικείους και συγγενείς εκτός δομών. Σε μία περίπτωση μάλιστα, νεαρός καταγγέλλει ότι και αυτός αντιμετώπισε σεξουαλική κακοποίηση από υψηλά ιστάμενο εργαζόμενο της δομής.

Όπως περιγράφει ο 27χρονος, υψηλά ιστάμενος εργαζόμενος πήγε στο δωμάτιο όπου ήταν σε απομόνωση. Του είπε «Ξάπλωσε δίπλα μου, στο κρεβάτι». Ο νεαρός τον ρώτησε «τι κάνεις;» και ο εργαζόμενος της Κιβωτού τον άγγιξε στα γεννητικά όργανα και του είπε «θα σ' αρέσει». «Του έριξα χαστούκι κι έφυγε», ανέφερε ο 27χρονος σήμερα πρώην τρόφιμος της Κιβωτού.

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι είχε μιλήσει και με φίλο του που είχε βιώσει κάτι αντίστοιχο, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. Θυμίζει παράλληλα ότι «την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό, βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο» για ασέλγεια, αλλά «τον έβγαλαν τρελό».

Εκτός από τον 27χρονο, που από τα 14 του βρέθηκε στην δομή του Κολωνού, στην εφημερίδα μίλησαν και δύο γυναίκες. Η πρώτη είναι 20χρονη με το όνομα Σοφία, που βρέθηκε στην Κιβωτό από τα 7 της χρόνια και έζησε από τα 12 ως τα 18 σε δομή της Ηπείρου. Η δεύτερη είναι κοπέλα που έζησε στην δομή της Χίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ 17.11.22 19:20
Κιβωτός του Κόσμου / Τι απαντάει για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης



Οι μαρτυρίες και των τριών ταυτίζονται σε αυτά που περιγράφουν σε σειρά θεμάτων, δείχνοντας ότι οι καταγγελίες δεν αφορούν «μεμονωμένα περιστατικά» αλλά περιγράφουν ένα κοινό μοτίβο του τρόπου λειτουργίας των δομών της Κιβωτού του Κόσμου.

Τα παιδιά αναγκάζονταν να εργάζονται σκληρά, καθαρίζοντας χώρους όπως αποθήκες ή τουαλέτες, να μεταφέρουν ογκώδη αντικείμενα, να εργάζονται ακόμη και σε χωράφια, κάτω από τον ήλιο. «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες, δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο 5 λεπτά διάλειμμα», λέει ο 27χρονος. Η 20χρονη προσθέτει ότι «δεν τους νοιάζει η ηλικία, δουλεύαμε μεσ' στον ήλιο», «μας έδιναν 2 ευρώ την ημέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια», «μας έλεγαν ότι οι δουλειές είναι υποχρέωσή μας».

Μαζί έρχονταν και οι σκληρές, απάνθρωπες τιμωρίες. Η κοπέλα από τη δομή της Χίου περιγράφει ότι αν δεν υπάκουγαν τους παιδαγωγούς και τους υπεύθυνους, τους χτυπούσαν. Ακόμη και με γροθιές μόνο και μόνο επειδή αντιμίλησε, όπως είπε ο 27χρονος. Επιβαλλόταν απομόνωση, ακόμη και μήνες. Η 20χρονη θυμάται ότι «ένα καλοκαίρι αυτή και άλλες τέσσερις «τιμωρημένες» επιτρεπόταν να βγαίνουν μόνο για να καθαρίζουν την κουζίνα και να βοηθούν την μαγείρισσα, με διάλειμμα μόνο για τουαλέτα».

Προκειμένου να διατηρηθεί προς τα έξω η καλή εικόνα που επιδίωκε η οργάνωση, «στις επισκέψεις των δημοσιογράφων οι υπεύθυνοι μας έλεγαν τι να λέμε», λέει ο 27χρονος, ενώ η νεαρή από τη δομή της Χίου προσθέτει ότι «αν δεν λέγαμε στους δημοσιογράφους ψέματα, ότι περνάμε καλά δηλαδή, μας τιμωρούσαν».

Παράλληλα, εμποδιζόταν η επικοινωνία των τροφίμων με τους συγγενείς και οικείους. Ο 27χρονος αναφέρει ότι όταν βγήκε από τη δομή, μητέρα και αδερφή του είπαν πως ζητούσαν να του μιλήσουν αλλά η Κιβωτός απαντούσε ότι είναι διακοπές ή δεν θέλει να επικοινωνήσει. Η 20χρονη καταγγέλλει ότι ακόμη και σήμερα που είναι εκτός δομής, δεν της επιτρέπουν να μιλήσει με τον αδερφό της που είναι ακόμη σε ίδρυμα στην Ήπειρο, γιατί αποτελεί «κακή επιρροή».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί η αναφορά για παιδαγωγούς χωρίς εμπειρία με παιδιά, όπως υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους, αλλά και οι εργασίες που υποδεικνύουν παρατυπίες, όπως αλλαγή ημερομηνιών λήξης σε τρόφιμα προς διάθεση σε 
www.avgi.gr