Οι Πράσινοι από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ένα ανεξάρτητο κράτος, την Ουκρανία. Παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον το ανθρωπιστικό δράμα, τις βιαιότητες, τους νεκρούς, τους πρόσφυγες, την καταστροφή των υποδομών και τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πολέμου. Και ζητήσαμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, τον αφοπλισμό, την παρέμβαση του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ, τη στρατιωτική ουδετερότητα της Ουκρανίας, την επιστροφή των προσφύγων και την ανοικοδόμηση των καταστραμμένων κατοικιών και υποδομών με διεθνείς δωρητές.
Κατανοούμε και τον δύσκολο αγώνα και τις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας. Θεωρούμε όμως ως ατόπημα εκ μέρους του την προσπάθειά του στην ελληνική Βουλή -με ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης- να αποκαθάρει την εικόνα του τάγματος Αζόφ, το οποίο ξεκίνησε ως μια ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση. Και δεν αρκεί ότι ο κ. Ζελένσκι επιθυμεί να απαντήσει στο προβαλλόμενο άλλοθι εκ μέρους του εισβολέα, πως η επιδρομή έχει στόχο την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, ενώ και ο ίδιος ο Πούτιν συνδιαλέγεται και αποτελεί πόλο αναφοράς για την ακροδεξιά διεθνώς.

Το ατόπημα του κ. Ζελένσκι ολοκληρώθηκε στη Βουλή της Κύπρου, όπου στο μήνυμά του απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική εισβολή το 1974, η οποία έγινε επίσης εναντίον ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους.

Οι Πράσινοι υπερασπίζονται το Διεθνές Δίκαιο χωρίς προϋποθέσεις, αστερίσκους ή σκοπιμότητες. Και είναι αταλάντευτα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της αποκλιμάκωσης των εξοπλισμών, του αφοπλισμού των παραστρατιωτικών ομάδων και της απομάκρυνσης όλων των εθελοντών και μισθοφόρων, σε όποια πλευρά και αν βρίσκονται σήμερα. Σεβόμαστε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ζητούμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην Ουκρανία και στη Ρωσία και όσων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο δίωξης.




Για επικοινωνία: 6976 448442











Πράσινοι








Σοφοκλέους 23,ΤΚ 10552, Αθήνα