Επικαλούμενη τις σχέσεις της καλής γειτονίας απαντά στην ελληνική αντι-Navtex η Τουρκία, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να χαρακτηρίζει την κίνηση της Ελλάδας δραστηριότητα που κλιμακώνει την ένταση. Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα: "Οι ναυτικές μας δυνάμεις συνεχίζουν με εντατικό ρυθμό τις δραστηριότητες τους στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δικαιώματα, το ενδιαφέρον και τα συμφέροντα του ευγενούς Έθνους μας και φέρνουν σε πέρας τα καθήκοντα τους όντας σε θέση να το πράξουν. Έχουμε δίκιο στις δραστηριότητές μας. Είμαστε αποφασισμένοι" και πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση της Ελλάδας για την άσκηση, αναγγέλλοντας πεδίο που επικαλύπτει εν μέρει το πεδίο δραστηριότητας του ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις, "δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας, στους κανόνες ναυσιπλοΐας, προκαλεί κινδύνους για τις ασφαλείς διελεύσεις πλοίων και αυξάνει την ένταση στην περιοχή".

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την αντι-Navtex. Η Ελλάδα δεσμεύει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελλορίζου. Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου έως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020. Πρόκειται για αεροναυτικές ασκήσεις μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, η οποία δεσμεύει και το τμήμα της παράνομης τουρκικής NAVTEX εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Ακάρ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, τον αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων, στρατηγό Ουμίτ Ντουντάρ, τον αρχηγό των Αεροπορικών Δυνάμεων, πτέραρχο Χασάν Κιουτσούκακγιουζ, τον αρχηγό των Ναυτικών Δυνάμεων, ναύαρχο Αντνάν Όζμπαλ και τους υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας, Γιουνούς Εμρέ Καραοσμάνογλου, Αλπασλάν Καβακλίογλου και Μουχσίν Ντερέ.

Πηγή: Yeni Safak 
 https://www.enikos.gr/