Οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους, αφού η εξέλιξη του φαινομένου δεν θα είναι σύντομη


Όλοι οι σεισμολόγοι συμφωνούν στο ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, που δοκιμάζονται από την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους και ότι η εξέλιξη του φαινομένου δεν θα είναι σύντομη, αλλά θα διαρκέσει έως και τρεις μήνες, δίνοντας μάλιστα μεγάλους μετασεισμούς.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ 05.03.21 19:57
Σεισμός Ελασσόνα - Λάρισα / Εκατοντάδες τα μη κατοικήσιμα σπίτια


Στο Δαμάσι, το Μεσοχώρι και από χθες στο Πραιτώρι και το Βλαχογιάννι, που «χόρεψαν» στα 6,1 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης, μετά τα 6,3 Ρίχτερ της περασμένης Τρίτης, όπως και σε άλλα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας, η κατάσταση είναι δραματική. Σε ορισμένα από τα παραπάνω χωριά δεν υπάρχει σπίτι που να μπορεί να κατοικηθεί, αφού τα περισσότερα κρίνονται κατεδαφιστέα και τα υπόλοιπα επικίνδυνα. Έτσι οι κάτοικοι των χωριών που έχουν πληγεί θα πρέπει να συνηθίσουν τη ζωή στις σκηνές και αργότερα στα κοντέινερ, στους καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Όλοι ζητούν άμεση βοήθεια από την Πολιτεία, καθώς η ζωή τους όλη βρίσκεται στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις.


Οι τοπικοί άρχοντες ζητούν επίσης να μην ισχύσει το αυστηρό lockdown στους νομούς που έχουν πληγεί από τους σεισμούς και να επιτραπεί σε όσους κατοίκους διαθέτουν εξοχικά ή σπίτια σε άλλες περιοχές η μετακίνηση σ’ αυτά. Ζητούν επίσης να ξεκινήσει άμεσα και πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19 των σεισμόπληκτων, καθώς υπάρχει φόβος μεγάλης διασποράς του SARS-CoV-2 εξαιτίας των νέων συνθηκών διαβίωσής τους.

Διαφωνίες σεισμολόγων

Οι σεισμολόγοι φαίνεται ωστόσο να διαφωνούν για το αν η σεισμική δόνηση των 6,1 Ρίχτερ της Πέμπτης είναι μετασεισμός ή νέος κύριος σεισμός. Οι Άκης Τσελέντης, Κώστας Παπαζάχος και Μανώλης Σκορδίλης εκτιμούν πως το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για έναν μεγάλο μετασεισμό, «σπάνιο, αλλά όχι πρωτοφανές» φαινόμενο και «σεισμοσειρά». Αντίθετα, οι Θανάσης Γκανάς και Ευθύμιος Λέκκας εκτιμούν πως πρόκειται για νέο σεισμό που προκλήθηκε από την ενεργοποίηση νέου ρήγματος ή άλλου κλάδου του ρήγματος Τυρνάβου. Πιο ασφαλή συμπεράσματα ωστόσο θα βγουν από τη μετασεισμική ακολουθία των επόμενων ημερών.
https://www.avgi.gr/