Διπλή δικαίωση του αγώνα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ν. Τρικάλων και της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. συνιστούν οι ειδικές ρυθμίσεις για τις μισθώσεις που θεσπίζονται με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ Β’ 3579 η απόφαση με αρ. Α 1139/2020 του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.«Τροποποίηση της ΠΟΛ.1162/2018 απόφασης «Υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου».

Οι ρυθμίσεις είναι αποτέλεσμα του επίπονου αγώνα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων και της ΠΟΜΙΔΑ προκειμένου να αναγνωριστεί από το κράτος η απώλεια εισοδήματος των ιδιοκτητών λόγω της κρίσης και να θεσπιστεί η μερική αντιστάθμισή τους. Με την απόφαση της ΑΑΔΕ υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών που υπέστησαν αναγκαστική μείωση 40% στα ενοίκια λόγω του κορονοϊού, οι οποίοι χάρις στον αγώνα του Συλλόγου μας και της Ομοσπονδίας θα πληρώσουν εφέτος χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ ή / και φόρο εισοδήματος. Η απόφαση προβλέπει επίσης αλλαγές στην υποχρέωση δήλωσης των αλλαγών στα μισθωτήρια στο my TAXISnet μόνον όταν αυτό είναι αναγκαίο. Συγκεκριμένα:

Α. ΔΗΛΩΣΗ COVID (ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ) ΜΕΧΡΙ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ!!!

Μέχρι τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων το ενοίκιο μειώθηκε κατά 40% λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, θα πρέπει να υποβάλουν σε νέα ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Δήλωση Covid» που θα ανοίξει άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας, για τη μεταβολή του μισθώματος κατά τους μήνες που ίσχυσε η αναγκαστική μείωσή του, ώστε να επωφεληθούν από τις σχετικές ευνοϊκές ρυθμίσεις της συμψηφιστικής επιστροφής του 30% της μείωσης που υπέστη κάθε ιδιοκτήτης, με φορολογικές υποχρεώσεις (Φόρου Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) που θα γεννηθούν από την 31.7.2020 και μετά. Στη δήλωση αυτή, που αποτελεί δικαίωση του πολύμηνου αγώνα του Συλλόγου μας και της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών, δεν θα απαιτείται η συνυποβολή στοιχείων της υπεύθυνης δήλωσης του μισθωτή στην ΕΡΓΑΝΗ.

Για τις μειώσεις μισθωμάτων μετά τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των ίδιων μέτρων, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση.

Αν δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας" για τη μίσθωση αυτή, αυτή πρέπει να προηγηθεί της "Δήλωσης Covid".

Οι αντίστοιχοι ενοικιαστές πρέπει μέχρι την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, να δηλώσουν αν αποδέχονται ή όχι τη "Δήλωση Covid". Για μεταγενέστερες μειώσεις ενοικίου, η αποδοχή ή μη της δήλωσης υποβάλλεται σε τρεις ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον ιδιοκτήτη.

Εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής από τον ενοικιαστή, θεωρείται ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή. Δηλώσεις μη αποδοχής, που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, δεν εμποδίζουν τη χορήγηση των ευεργετημάτων στους ιδιοκτήτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να γίνει διασταύρωση και οι εκατέρωθεν δηλώσεις να οδηγηθούν σε έλεγχο σε μεταγενέστερο χρόνο.


Β. ΔΗΛΩΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ‘Η ΛΗΞΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΩΝ ΜΕΧΡΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Επιπλέον, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν στη γνωστή εφαρμογή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ, δήλωση ισχύος ή λήξης όλων των ισχυόντων μισθωτηρίων τους, δηλώνοντας για πρώτη φορά και τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 και δεν δηλώθηκαν ποτέ στη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ! Στόχος είναι η αυτόματη συμπλήρωση από την ΑΑΔΕ των μισθωμάτων στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.

Με τη νέα ρύθμιση, που ήταν επίμονο αίτημα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Τρικάλων και της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. από διετίας, καταργείται η υποχρέωση της συνεχούς και χωρίς λόγο επανάληψης δηλώσεων στην εφαρμογή αυτή κάθε φορά που μια μίσθωση συνεχίζεται πέρα από τον αρχικό συμβατικό ή τον νόμιμο χρόνο της, εφόσον δεν αλλάζουν οι όροι της. Ο εκμισθωτής πλέον υποχρεούται :

1. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της λύσης μιας μίσθωσης, να δηλώσει τη λύση της στην εφαρμογή. Διαφορετικά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει.

2. Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, σε περίπτωση, που παλαιό μισθωτήριο, που έχει συναφθεί προ του 2014 και είναι σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020, έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του, και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet, να υποβάλει τώρα τη σχετική δήλωση, χωρίς κυρώσεις και χωρίς ενεργειακό πιστοποιητικό, με τα στοιχεία της μίσθωσης (μίσθωμα κλπ.) που ισχύουν στις 12 Ιουνίου 2020.

3. Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 να υποβάλει δήλωση λύσης κάθε μίσθωσης που έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά οποτεδήποτε, και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020. Διαφορετικά η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει.

Η ΠΟΜΙΔΑ διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο ενημέρωσης των μελών της το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Ιουνίου, από τις 5 μ.μ., για τα θέματα αυτά καθώς και τις διορθώσεις εμβαδών ακινήτων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, με εισηγητές τους πλέον αρμόδιους φοροτεχνικούς.

Oι λεπτομέρειες σύνδεσης και παρακολούθησης του σεμιναρίου θα ανακοινωθούν συντομότατα από τα Γραφεία του Συλλόγου μας στα Τρίκαλα (Οδός Τζαβέλλα -1, Τηλ. 2431027577 & Κιν. 6944591378) προς τα μέλη μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δημήτριος Κέμος

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω & ΣτΕ