Καυστική απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τις χθεσινές αναφορές του στη δημόσια διοίκηση κατά τη διάρκεια συνέντευξής του δίνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει δώσει προσωπικά ο ίδιος μεταρρυθμιστικά δείγματα γραφής ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έκανε καμία μεταρρύθμιση προς όφελος της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών. Αντίθετα, είναι νωπές οι μνήμες της πολιτικής του και ορατά τα αποτελέσματά της. Όπως οι 3.000 απολύσεις, μεταξύ των οποίων καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και σχολικοί φύλακες, τους οποίους επανέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Όπως το καθεστώς διαθεσιμότητας, που οδηγούσε σε απολύσεις, το οποίο κατήργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015» σημειώνει η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως επισημαίνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ως ‘’μεταρρυθμιστικό’’ δείγμα γραφής το τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης του υποχρεωτικού 15% ανεπάρκειας των δημοσίων υπαλλήλων, που οδηγούσε στη δημιουργία σε μόνιμη βάση μιας δεξαμενής απολύσεων, το οποίο ο ίδιος αναγκάστηκε να αποσύρει λόγω των σφοδρών αντιδράσεων.

Ανέφερε επίσης ότι προχώρησε στην επιλογή προϊσταμένων με αξιοκρατία, αποκρύπτοντας ότι τον Δεκέμβριο του 2014 όρισε με διοικητική πράξη και χωρίς κρίσεις όλους τους Προϊσταμένους της δημόσιας διοίκησης, ενώ η χώρα βάδιζε σε εκλογές. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που αποκατέστησε τις αξιοκρατικές κρίσεις στο δημόσιο που δεν είχαν γίνει δέκα χρόνια, με τη συμμετοχή μάλιστα του ΑΣΕΠ και του Ν.Σ.Κ.

Ανέφερε επιπλέον την ενίσχυση των ΚΕΠ, ξεχνώντας ότι επί δέκα χρόνια δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη και δεν είχε ληφθεί καμία πρόνοια αναβάθμισης των υποδομών και των πληροφοριακών συστημάτων τους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δρομολογήσει 155 προσλήψεις στα ΚΕΠ καθώς και το εμβληματικό έργο του Ψηφιακού ΚΕΠ».

Συνεχίζοντας, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ‘’επανίδρυση του κράτους’’. Ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές πώς το εννοεί:

-Ιδιωτικοποίηση δομών του Κοινωνικού Κράτος και του ΕΣΥ.

-Μεταβίβαση ευαίσθητων κοινωνικά υπηρεσιών του δημοσίου σε κρατικοδίαιτα εργολαβικά συμφέροντα.

-Επιστροφή στο μνημονιακό κανόνα 1:5 στις προσλήψεις στο δημόσιο, που θα σήμαινε καμία πρόσληψη στην Υγεία, στην Παιδεία, και στο Κοινωνικό κράτος. Καμία πρόσληψη νέων επιστημόνων, που είναι αναγκαία για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου.

Στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και του Κοινωνικού Κράτους είναι σαφείς και ορατές οι διαφορές ανάμεσα στην προοδευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στο συντηρητικό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ.».

http://www.avgi.gr/