Σαν σήμερα 13 Αυγούστου το 1926 γεννιέται ο επαναστάτης Φιντέλ Κάστρο, είναι ίσως από τα τελευταία σύμβολα της κομμουνιστικής επανάστασης. Το επάγγελμα του ήταν δικηγόρος αλλά ονομάστηκε δικηγόρος των φτωχών, καθώς δεν έπαιρνε χρήματα από αυτούς που δεν είχαν. Τότε στην εξουσία ήταν ο δικτάτορας Μπατίστα, καταπίεζε τον λαό με τις φασιστικές αντιλήψεις. Αποφασίζει να ανατρέψει τον δικτάτορα Μπατίστα με 120 άνδρες στις 26 Οκτωβρίου 1953. Δυστυχώς δεν πήγαν καλά για τον 27χρονο νεαρό Φιντέλ και συνελήφθη, και φυλακίστηκε. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλακή αλλά μετά απο 22 μήνες αποφυλακίστηκε και εξορίστηκε στο Μεξικό.

Το 1956 η Αβάνα βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση, πάσης φύσεως ειδικά η φτωχολογιά.
Τις πρωινές ώρες στις 25 Νοεμβρίου 82 άνδρες με στολή αγγαρείας κατευθύνονται στην Κούβα, με σκοπό να πάρουν την εξουσία. Παράτολμο σχέδιο αλλά με την ιστορική φράση του Τσε «Ας είμαστε ρεαλιστές! Ας κυνηγήσουμε το ακατόρθωτο!».

Η ομάδα των 82 επαναστατών θα δώσει μάχη με τον στρατό και θα γλυτώσουν μόλις 20 άνδρες.
Εκεί ήταν η σπίθα της επανάστασης, ο λαός πηγαίνει με τους αντάρτες και δημιουργήθηκε η τέταρτη φάλαγγα.
Από εκεί ο κλοιός του δικτάτορα Μπατίστα έσφιγγε, οι επαναστάτες κέρδιζαν μικρές μάχες και την 1η Ιανουαρίου εγκατέλειψε την Κούβα. Ο λαός και οι Κουβανοί επαναστάτες είχαν την εξουσία. Ο Φιντέλ Κάστρο αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού.