Τον γύρο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος τον πρωτοέφτιαξε, αλλά, υπάρχει η πόλη Ερζερούμ στην Τουρκία, και φέρεται πως από εκεί κρατά η σκούφια του. 
Στην Ελλάδα, ο γύρος ήρθε από την Ιωνία της Μικράς Ασίας, κυρίως από τους πρόσφυγες του 1922.
Έκτοτε, ο γύρος έχει γίνει γνωστός σε όλη την Ελλάδα, με την πόλη Κομοτήνης, να φτιάχνει ίσως τον καλύτερο γύρο σε όλη την Ελλάδα. 
Στην πόλη της Κομοτηνής, τα γυράδικα φτιάχνουν της ώρας ψωμάκι χειροποίητο στον ξυλόφουρνο, και η γεύση είναι άκρως μοναδική. Τις τηγανιτές πατάτες τις κόβουν σε ροδέλες, και όχι μακρόστενες όπως στα Τρίκαλα. Σε γενικές γραμμές, ο γύρος όταν είναι φρέσκος, με ποιητικά υλικά, είναι ένα λαχταριστό πρόχειρο φαγητό των πολιτών της Ελλάδας.