Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, τα τμήματα Α1 και Α5 του 5ου Γυμνασίου επισκεφτήκαμε το Μουσείο Κλιάφα όπου παλιά βρισκόταν το εργοστάσιο της οικογένειας Κλιάφα που παρήγαγε αναψυκτικά και πάγο για οικιακή χρήση. Συγκεντρωθήκαμε στο προαύλιο του σχολείου από όπου ξεκινήσαμε την νέα μας εξερεύνηση. Περάσαμε από το κέντρο της πόλης μας , συζητώντας για το τι πρόκειται να δούμε και να μάθουμε. Το τοπίο ήταν ηλιόλουστο και γαλήνιο αλλά η ανυπομονησία μας ήταν τεράστια.

Μόλις φτάσαμε στο μουσείο μας υποδέχτηκε γεμάτη ευγένεια η ιδιοκτήτρια κυρία Μαρούλα Κλιάφα . Μπήκαμε στην αίθουσα ενημέρωσης και καθίσαμε με μεγάλη δίψα για γνώση. Απέναντί μας , υπήρχε ένας μεγάλος διαδραστικός πίνακας όπου προβάλλονταν εικόνες σχετικές με το θέμα που συζητούσαμε. Στην αρχή μας μίλησε γενικά για τα παλιά επαγγέλματα και μας επισήμανε το γεγονός ότι πολλά από αυτά έχουν αλλάξει ριζικά σήμερα ή έχουν εξαφανιστεί.

Ειδικότερα, μας μίλησε για το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στα παλαιότερα χρόνια. Οι διαφορές που εντοπίσαμε σε σχέση με την άσκηση του επαγγέλματος του κτηνοτρόφου στο παρόν ήταν μεγάλες. Στο παρελθόν, οι κτηνοτρόφοι ζούσαν με τα ζώα τους καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, ενώ επισκέπτονταν τον τόπο διαμονής και τις οικογένειες τους μόνο τα Σαββατοκύριακα. Οι έφηβοι ,συνήθως, παραμελούσαν το σχολείο για να βοηθήσουν στις διάφορες δουλειές , γεγονός που ευτυχώς έχει απαγορευτεί στις μέρες μας. Συζητήσαμε επίσης , για τα επαγγέλματα των κεραμοποιών ή και για τους πλανόδιους επαγγελματίες όπως τους καλαθάδες , τους παγωτατζήδες , τους πεταλωτές, τους φωτογράφους και τους εμπόρους πάγου και γάλακτος .

Στο τέλος, η κυρία Κλιάφα μας κέρασε από ένα ποτήρι γευστικής πορτοκαλάδας. Στη διαδρομή για την επιστροφή μας στο σχολείο συζητούσαμε για τα νέες γνώσεις που πήραμε και για το τι ήταν αυτό που μας άρεσε περισσότερο.

Τα συναισθήματά μας ήταν πολλά και ανάμεικτα . Νιώθαμε μεγάλη τιμή που μας μίλησε ένα τόσο σοφό και έμπειρο άτομο. Είχαμε μεγάλο ενθουσιασμό και ανυπομονησία για να μοιραστούμε τις νέες και σημαντικές γνώσεις μας με τους υπόλοιπους συμμαθητές μας.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή επίσκεψη, μας συνόδευσαν οι καθηγήτριές μας κα Μαρία Γιαντσίδου και κα Κωνσταντίνα Μανώλη τις οποίες ευχαριστούμε όπως και το Σχολείο μας που οργάνωσε τη δράση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στην κ. Κλιάφα για το πολύτιμο, ενδιαφέρον και διαφορετικό μάθημα που μας δίδαξε.

Για το 5ο Γυμνάσιο

Β.Κ.

Μαθήτρια της Α΄ τάξης