Το κλάδεμα της κληματαριάς δεν είναι δύσκολο να γίνει απο τον ιδιοκτήτη του σπιτιού ή του αγροκτήματος.
Το μόνο που χρειάζεται κανείς για το παραδοσιακό κλάδεμα είναι ένα μικρό κλαδευτήρι, ένα μπουκάλι οινόπνευμα, και τα απαραίτητα εργατικά γάντια. 
Το οινόπνευμα χρησιμεύει στην απολύμανση για  το κλαδευτήρι. 
Με το κλαδευτήρι κόβουμε αντίθετα απο τα μάτια της κληματίδας (βλέπετε φώτο), για να μη δακρύσει πάνω στο μάτι.
Αφήνουμε πάντα δύο μάτια, ή και τρία, αναλόγως την διαμόρφωση που θέλετε να κάνετε στην κληματαριά του σπιτιού σας. 
Το κλάδεμα της κληματαριάς γίνεται απο μέσα του Γενάρη έως τις αρχές Μαρτίου. 
Ποτέ μη κλαδεύεται τις κληματαριές αν την επομένη ημέρα είναι βροχερός ο καιρός, θα γίνουν ευάλωτες στους μύκητες.