Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση στη Βιέννη, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών Amaq, η οποία αναρτήθηκε στο Telegram.

Η ανακοίνωση συνοδευόταν από μια φωτογραφία ενός άνδρα με γένια, που ονομάζεται «Αμπού Νταγκνά αλ Αλμπάνι», ο οποίος επιτέθηκε εναντίον πολιτών στο κέντρο της Βιέννης χθες με ένα όπλο και ένα πολυβόλο, προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Συνελήφθησαν 2 νεαροί άνδρες στο πλαίσιο έρευνας για την τζιχαντιστική επίθεση

Δύο νεαροί Ελβετοί, ηλικίας 18 και 24 ετών, συνελήφθησαν σήμερα στο Βίντερτουρ, κοντά στη Ζυρίχη, στη βόρεια Ελβετία, στο πλαίσιο των ερευνών για την τζιχαντιστική επίθεση στη Βιέννη, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

«Από τις έρευνες της αστυνομίας κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν οι Ελβετοί υπήκοοι, ηλικίας 18 και 24 ετών. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Βίντερτουρ το απόγευμα της Τρίτης, σε συντονισμό με τις αυστριακές αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία τhου καντονιού της Ζυρίχης.

"Η πιθανή σχέση των δύο συλληφθέντων με τον φερόμενο δράστη των επιθέσεων είναι το αντικείμενο των ερευνών που είναι σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές», πρόσθεσε.

Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης της επίθεσης στη Βιέννη ήταν ένας 20χρονος άνδρας που είχε καταδικασθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νέχαμερ, ενώ η αυστριακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Η φωτογραφία του τρομοκράτη:

Ο άνδρας αυτός ήταν πολίτης της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει επιδρομές σε 15 κατοικίες και έχει θέσει υπό κράτηση άτομα που συνδέονται με τον ύποπτο, σύμφωνα με τον Νέχαμερ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά την τρομοκρατική επίθεση.

 

 

«Οι σκέψεις μας και η συμπόνια μας είναι με τα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους σ' αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία της Αυστρίας», δήλωσε ο Κουρτς πριν από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

 

Το εθνικό πένθος θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Eίχε φυλακιστεί αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στη Συρία

Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης που σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας χθες στην Βιέννη, είχε φυλακιστεί αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ επιβεβαίωσε πληροφορία που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων APA ότι ο δράστης είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019.

Τον Δεκέμβριο 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Ο 20χρονος καταγόταν από τη Βόρεια Μακεδονία αλλά είχε και την αυστριακή υπηκοότητα, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών. Παρουσιάστηκε μάλιστα ως οπαδός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία κοντά στην εκκλησία Ζανκτ Ρούπρεχτ στη Βιέννη, αφού άνοιξε πυρ εναντίον περαστικών.

https://www.zougla.gr/