Με το έτσι θέλω αποφάσισαν κάποιοι στρατιωτικοί πως έπρεπε να πάρουν την εξουσία με τα όπλα και τα τανκς.

Οι συνταγματάρχες την είδαν «σωτήρες», και επιβλήθηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα στις 21 Απριλίου 1967 το καθεστώς της χούντας.


Αυτοί που δεινοπάθησαν από τους χουντικούς ήταν οι αριστεροί, συνελήφθησαν και στάλθηκαν οι περισσότεροι στα ξερονήσια.

Οι συλλήψεις γίνονταν συνήθως την νύχτα, και στην πλειοψηφία τους χωρίς εντάλματα. 

Χιλιάδες συλληφθέντες αριστεροί αγωνιστές, και γενικότερα πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος, βασανίστηκαν με τους χειρότερους και απάνθρωπους τρόπους. 

Οι βασανισμοί των αριστερών αγωνιστών που ήταν κατά των φασιστών -χουντικών, ήταν κυρίως η σωματική κακοποίηση, ξύλο, φάλαγγα, αυστηρή απομόνωση σε άθλιες συνθήκες, εκφοβισμός, ταπείνωση, εικονικές εκτελέσεις.

 Οι πραξικοπηματίες για τα βασανιστήρια απέδιδαν σε ψίθυρο των ανθελλήνων και δάκτυλο κομμουνιστών.

Η μαρτυρία του Π. Κοροβέση για τους βασανιστές της χούντας : «Είχαν την έκφραση ανθρώπου που αγόραζε καινούργιο ρούχο ή τηλεόραση. Το γλεντάγανε». (Περικλής Κοροβέσης, Ανθρωποφύλακες, Κάλβος, Εθήνα 1983).

Για την ιστορία, οι πρωτεργάτες της χούντας στην Ελλάδα ήταν οι Γεώργιος Παπαδόπουλος (συνταγματάρχης), Στυλιανός Παττακός (ταξίαρχος), και Νικόλαος Μακαρέζος (συνταγματάρχης).   

Οι χουντικοί ξεκουμπίστηκαν από την εξουσία, μετά τα τραγικά γεγονότα στο πολυτεχνείο, όπου οι αγωνιστές φοιτητές σηκώσανε το ανάστημα απέναντι σε εξουσιαστές - φασιστών, και στην συνέχεια ήρθαν τα γεγονότα εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, και την διχοτόμηση του νησιού . 

Κάποιοι εν έτει 2020 λένε ότι περνούσαν καλά επί χούντας εκείνες τις μαύρες ημέρες επί χούντας.
Πως είναι δυνατόν να περνάς καλά, όταν υπήρχε φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου; 

Για 7 χρόνια που ήταν στην εξουσία οι χουντικοί,  κάποιοι συνάνθρωποι μας βασανίστηκαν με τον χειρότερο τρόπο, εξευτελίστηκαν, και φυλακίστηκαν. 

trikalazoom