Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Με ψήφους 3-2 η ΕΕΑ ανακαλεί το πιστοποιητικό συμμετοχής του Δικεφάλου για πολυϊδιοκτησία και της Ξάνθης για το μετοχολόγιο. Παράλληλα, ορίστηκε πρόστιμο 400.000 ευρώ στην Ξάνθη, 300.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ.

Η απόφαση τινάζει τον αέρα στο πρωτάθλημα, καθώς τα μέλη της επιτροπής που είχαν οριστεί από την κυβέρνηση διαπίστωσαν με ψήφους 4-1 παραβάσεις σε ό,τι αφορά και τις δύο ομάδες.

Στη συνέχεια διεξήχθη νέα ψηφοφορία και η ΕΕΑ με ψήφους 3-2 εισηγήθηκε ανάκληση πιστοποιητικού τόσο για την Ξάνθη, όσο και για τον ΠΑΟΚ. Για τους Ακρίτες για παράβαση στο μετοχολόγιο και για τον Δικέφαλο για την κατηγορία της πολυϊδιοκτησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυριάκου Θωμαΐδη κατά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης ψήφισαν οι Τζουλάκης (πρόεδρος), Φαραντούρης (καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά στον τομέα Δίκαιο και Πολιτικές της Ε.Ε.), Αρκούδης, ενώ υπέρ οι Δερδεμέζης και Μαρούπα, η οποία ζήτησε αναστολή της ποινής.

Πλέον, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της Super League θα κληθεί να πάρει και την τελική απόφαση.

Αυγενάκης: «Υποβιβασμός μόνο με απόλυτη τεκμηρίωση»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στη «βόμβα» που «πυροδότησε» η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης με ψήφους 3-2.

«Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Λ. Αυγενάκης.



Τι απαντούν κύκλοι του ΠΑΟΚ

Συμβουλευτικό και όχι οριστικό είναι το πόρισμα της ΕΕΑ σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΟΚ. Μάλιστα, η βασιμότητα του θα ελεγχθεί από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της Super League.

Όπως τονίζεται αναφορικά με την δικαιοδοσία της ΕΕΑ σε ανάλογες περιπτώσεις: «

Σε περίπτωση μη χορήγησης ή ανάκλησης του πιστοποιητικού «τήρησης των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμα», της παρ. 3 του άρθρου 77Α του ν.2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που εκδίδεται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) η τελευταία εκδίδει πόρισμα ελέγχου πλήρως αιτιολογημένο και το διαβιβάσει στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η Ε.Π.Ο, στην συνέχεια το διαβιβάζει στην αρμόδια πειθαρχική επιτροπή της Διοργανώτριας Ένωσης, η οποία με βάση το άνω πόρισμα, το οποίο ελέγχεται ως προς την ουσιαστική του βασιμότητα στην ανοιγόμενη ενώπιόν της πειθαρχική δίκη, επιβάλλει στην υπαίτια ΠΑΕ τις παρακάτω ποινές…».



Οι πρώτες αντιδράσεις

Κύκλοι προσκείμενοι στον ΠΑΟΚ επέμεναν πως πίσω από αυτή την απόφαση βρίσκεται ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Οι κύκλοι αυτοί εκφράζονταν πριν ακόμα δημοσιευτούν επίσημες ανακοινώσεις των δύο ΠΑΕ.

Παράλληλα, στο δελτίο ειδήσεων ο τηλεοπτικός σταθμός «OPEN», συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, έκανε λόγο για εισήγηση-σκάνδαλο με σκοπό την εξόντωση του ΠΑΟΚ, καθώς και ότι η εισήγηση αυτή ελήφθη δια χειρός Αυγενάκη και Μαρινάκη. Σε ανταπόκριση από την Τούμπα, όπου διεξάγεται ο αγώνας του ΠΑΟΚ με τον Βόλο, μεταφέρθηκε η οργή των φιλάθλων του «Δικεφάλου του Βορρά» για την εξέλιξη.

Αμέσως μετά στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Έθνος» αναρτήθηκε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Απόφαση-σκάνδαλο από την ΕΕΑ για ΠΑΟΚ, Ξάνθη με... υπογραφή Λευτέρη Αυγενάκη». Στην πρωτοσέλιδη αυτή ανάρτηση σημειώνεται: «Ο υφυπουργός Αθλητισμού άλλαξε τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της υπόθεσης ΠΑΟΚ-Ξάνθης και ω του θαύματος, δύο από τα τρία μέλη έκριναν το αποτέλεσμα με ψήφους 3-2!».

Πάντα σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Έθνος»: «Δεν πέρασαν λίγες μέρες που ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με ιδιαίτερη σπουδή όρισε δυο νέα μέλη στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού τη στιγμή που η ΕΕΑ θα εξέταζε την περιβόητη υπόθεση περί σχέσεων ΠΑΟΚ-Ξάνθης, έπειτα από καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Επέλεξε τους κυρίους Τζουλάκη (πρόεδρος) και Φαραντούρη (καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά στον τομέα Δίκαιο και Πολιτικές της Ε.Ε.), δύο μέλη που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή στις δύο ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, παίρνοντας τις θέσεις των Δημήτρη Τρανταφυλλάκη και Δημήτρη Αυγητίδη, (αμφότεροι καθηγητές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)!

Σύμφωνα με το dikisports κατά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης ψήφισαν οι Τζουλάκης, Φαραντούρης, Αρκούδης και υπέρ οι Δερδεμέζης, Μαρούπα (ζήτησε αναστολή της ποινής). Δηλαδή τα δύο νέα μέλη που όρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Τζουλάκης και Φαραντούρης, ψήφισαν υπέρ του υποβιβασμού ΠΑΟΚ και Ξάνθης!

Η απόφαση, που τινάζει τον αέρα στο πρωτάθλημα, θα κριθεί από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της Super League, που θα κληθεί να πάρει και την τελική απόφαση».

Συνθήματα κατά Μητσοτάκη και Αυγενάκη

Kατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ - Βόλος έγινε γνωστή η εισήγηση - βόμβα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να αποβληθούν από το πρωτάθλημα ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Mεγάλο μέρος των οπαδών του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε με συνθήματα κατά της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του πολιτικού συστήματος γενικότερα.

Παράλληλα, υπήρξαν συνθήματα εναντίον του Ολυμπιακού και του προέδρου των «ερυθρολεύκων», Βαγγέλη Μαρινάκη.

Να σημειωθεί ότι στο γήπεδο της Τούμπας βρίσκονται περίπου 25.000 φίλαθλοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΕΑ:

«Ορθή επανάληψη της από 12.12.2019 απόφασης της Επιτροπής, ως προς το υπόλοιπο της εγγυητικής επιστολής της ΚΑΕ ΚΟΡΟΙΒΟΣ.

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Άδεια 69Α

ΠΑΕ Ο.Φ.Ι. 1970

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΗΝΟΠΟΥΛΟΣ (99,26%)

ΑΝΑΒΟΛΗ για 06.02.20

Ακρόαση ΚΑΕ ΑΡΗΣ ενόψει του άρθρου 78 του ν.2725/99.

Προσκομίσθηκε η εγγυητική επιστολή.

α) ΠΑΕ “Α.Ο. ΞΑΝΘΗ”, για παραβίαση των άρθρων 69 παρ.παρ. 3, 6, 9, 12 ν.2725/1999 και 77Α παρ.παρ. 3, 5, 6 ν.2725/1999 και “ΠΑΟΚ” για παραβίαση του άρθρου 69 παρ.παρ. 9, 12 ν.2725/1999 .

(1) Η Επιτροπή δέχεται:

- Κατά πλειοψηφία (4/1), ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ.3, 12 του ν. 2725/1999.

- Ομόφωνα, ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 77Α παρ 3, 5, 6 του ν. 2725/1999.

(2) Οι παραβάσεις χαρακτηρίζονται, κατά πλειοψηφία (3/2), ως «Βαρείες».

Η Επιτροπή:

(3) Ανακαλεί, κατά πλειοψηφία (3/2), το χορηγηθέν πιστοποιητικό συμμετοχής, θεωρουμένου ως μηδέποτε εκδοθέντος και συνεπώς η ανάκληση αναφέρεται στον χρόνο έκδοσής του, δεδομένου ότι η παραβατική συμπεριφορά της ΠΑΕ υπήρχε κατά τον χρόνο έκδοσης, χωρίς να είναι γνωστή στην Ε.Ε.Α.

(4) Διαβιβάζει την απόφαση ως «Έκθεση» και ως «Πόρισμα» στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών.

(5) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 100.000 Ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999.

(6) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά το άρθρο 69 παρ.13 του ν.2725/1999, καθώς και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

4. β) Η Επιτροπή:

(1) Δέχεται, κατά πλειοψηφία (4/1), ότι οι ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και ΠΑΕ ΠΑΟΚ τέλεσαν τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 9, 12 του ν.2725/1999, οι οποίες, κατά πλειοψηφία (4/1), χαρακτηρίζονται ως «Βαρείες».

(2) Διαβιβάζει την απόφαση ως «’Έκθεση» στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής.

(3) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 13 του ν. 2725/1999.

(4) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 300.000 Ευρώ σε έκαστη ΠΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999.

5. Ακρόαση ΚΑΕ ΑΕΚ ενόψει του άρθρου 77Α παρ.6 του ν.2725/1999 και της παραβίασης της διάταξης του άρθρου 78 παρ.1 του ν.2725/1999.

ΥΠΟ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νικόλαος Τζουλάκης».
 https://www.zougla.gr/