Σαφώς λιγότεροι είναι για φέτος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί προεκλογικά η ΝΔ και τα στελέχη της να χαρακτήριζαν ως «ψίχουλα» το κοινωνικό μέρισμα που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση ωστόσο τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι σε ένα ακόμη ζήτημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη απλά κορόιδεψε τους πολίτες.


Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Αλέξης Χαρίτσης στην προσωπική του σελίδα στο facebook το 2016 το κοινωνικό μέρισμα ανήλθε σε 629 εκατ. ευρώ και δόθηκε σε 1,6 εκατ. δικαιούχους, το 2017 σε 750 εκατ. ευρώ σε 3.650.000 δικαιούχους και το 2018 σε 780 εκατ. ευρώ και 3.700.000 δικαιούχους.

Για τη φετινή χρονιά οι δικαιούχοι είναι σαφώς λιγότεροι καθώς τα νοικοκυριά που θα το λάβουν δεν θα ξεπεράσουν τις 250.000 δικαιούχους.

«Σήμερα, αφού η κυβέρνηση μείωσε τον δημοσιονομικό χώρο κατευθύνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ελαφρύνσεις για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο χώρο του 2019 - που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κάνοντας λογιστικά τρικ, πανηγυρίζει γιατί διανέμει κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά, με πολύ αυστηρά κριτήρια τα οποία αφήνουν προφανώς εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες» ανέφερε στο facebook ο Αλέξης Χαρίτσης.


Aντιδράσεις και ερωτήματα


Στο μεταξύ τα αυστηρά κριτήρια που έθεσε η κυβέρνηση έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε ανθρώπους που ναι μεν είναι άνεργοι αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν θα λάβουν ούτε ευρώ.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 42χρονου Χρήστου Τραγουλιά ο οποίος πέρυσι ήταν μεταξύ των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος όντας άνεργος από το 2016, ενώ φέτος δεν θα είναι. Η οργή του ξεχειλίζει.


«Είμαι πτυχιούχος άνεργος με κάρτα ανεργίας θεωρημένη από τον ΟΑΕΔ από τις 16/1/2016 (δηλαδή 4 χρόνια άνεργος επίσημα) και με μηδέν φορολογική δήλωση και δεν δικαιούμαι τίποτα από το κοινωνικό μέρισμα. Αυτό είναι αλητεία από μέρους της κυβέρνησης που καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και δείχνει ότι δεν υπάρχει ίχνος κοινωνικής πολιτικής. Είναι ντροπή ότι συμβαίνει» τονίζει στο documentonews.gr.