Στο πεζοδρόμιο μετακομίζουν οι θαμώνες σε νυκτερινά κέντρα, καφετέριες, εστιατόρια, κ.α. καθώς τους απαγορεύεται πλέον να καπνίζουν μέσα σε αυτά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, o αντικαπνιστικός νόμος έχει εφαρμοστεί στο ακέραιο και οι πελάτες των νυχτερινών κέντρων βγαίνουν έξω από αυτά για να καπνίσουν.

Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι οι καταστηματάρχες που κάνουν λόγο για απαράδεκτο νόμο ο οποίος μάλιστα τους έχει προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά.

1142: Γιατί και πότε χρεώνονται οι κλήσεις για το τσιγάρο

Για συμβολική χρέωση στις κλήσεις προς το 1142, οι οποίες θα γίνονται όταν απαντούνται τα τηλεφωνήματα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος. Είπε ότι στην όποια αναμονή για το τηλέφωνο καταγγελιών στην γραμμή 1142 «δεν πληρώνει κανείς», ωστόσο «όταν απαντάται το τηλεφώνημα υπάρχει μια συμβολική χρέωση για να αποφευχθούν οι φάρσες», ενώ , «οι καταγγελίες γίνονται επώνυμα» για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κακεντρεχών καταγγελιών για λόγους ανταγωνισμού.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 είπε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα της Δημόσιας Υγείας η μάχη για να μειωθεί το κάπνισμα από το οποίο 20.000 συνάνθρωποί μας χάνουν την ζωή τους ετησίως στην Ελλάδα. «Πολλοί καπνιστές ζητούν βοήθεια να το κόψουν, τηλεφωνούν στο 1142 και λένε "μόνος μου δεν κατάφερα να κόψω το κάπνισμα δώστε μου βοήθεια στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, σε ποια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται να πάω να βοηθηθώ"» πρόσθεσε.«Είμαι πεπεισμένος ότι η κοινωνία μας είναι ώριμη, για πρώτη φορά βλέπω σύγκλιση όλων των πολιτικών κομμάτων, και είναι σημαντικό αυτό, σε κάτι το οποίο προάγει τη Δημόσια Υγεία. Όλες οι σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες έχουνε εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Μέχρι και η Τουρκία τον εφήρμοσε, που ενδεχομένως να είχε άλλη κουλτούρα και άλλη νοοτροπία ως προς τα καπνικά...» είπε ο κ. Κικίλιας.
parapona-rodou