Χθες 25-11-2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, συνήλθαν τα ταμειακώς εντάξει μέλη του «Επιμορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κρηνίτσας» Ε.ΠΟ.Σ και έγινε η Γενική συνέλευση των μελών με βασικά θέματα συζήτησης:

1. Εκλογή Προσωρινού Προεδρείου.
2. Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός.
3. Ανάγνωση Έκθεσης Εξελικτικής Επιτροπής.
4. Έγκριση Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού.
5. Έγκριση Προϋπολογισμού για το έτος 2020.
6. Συμμετοχή του Συλλόγου στο Δευτεροβάθμιο Σωματείο “Ένωση Καραγκούνηδων Νομού Τρικάλων”.
7. Προτάσεις για ποδηλατόδρομο, δρόμο για ποδήλατο βουνού, οργάνωση εκδηλώσεων κ.ά..
8. Διάφορα θέματα όπως: Λαογραφικό Μουσείο, Έκθεση Φωτογραφίας κ.ά..

Η Μαριάννα Αποστόλου, πρόεδρος του Επιμορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Κρηνίτσας Τρικάλων καλωσόρισε τα μέλη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση και παρουσίασε την Έκθεση Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 και το 2019.

Αγαπητοί συγχωριανοί και μέλη του συλλόγου

Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας συγκέντρωση και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του Δ.Σ του Συλλόγου. Όλα τα μέλη του Δ.Σ. την περασμένη χρονιά, προσπάθησαν να ανταποκριθούν στο έργο τους και να κρατήσουν ένα Σύλλογο δραστήριο και αποτελεσματικό. Διαθέσαμε χρόνο και κόπο για να πραγματοποιήσουμε τους σκοπούς του Συλλόγου μας. Όλοι μας εθελοντές σταθήκαμε άξιοι συνεχιστές του έργου του Συλλόγου. Ο Σύλλογος μας πραγματοποίησε πολλές δράσεις και εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες διατηρούμε τα ήθη και έθιμα της Κρηνίτσας, τις παραδόσεις μας και κάνουμε γνωστό το χωριό μας και την πολιτιστική του κληρονομιά μέσα στην Τρικαλινή κοινωνία.

Οι δραστηριότητες και οι δράσεις του Συλλόγου για 2018-2019 έχει ως εξής:


Με την έναρξη της θητείας μας άρχισε και η νέα χορευτική χρονιά 2018-19. Έτσι κάναμε αγιασμό με τον πατέρα Γεώργιο Μούτο και την ίδια μέρα βραβεύσαμε τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για το 2018 χαρίζοντας στα παιδιά από ένα βιβλίο που μας χάρισε ο φίλος του Συλλόγου Βάιος Φασούλας και τον ευχαριστούμε θερμά.



Τον μήνα Οκτώβρη προβάλαμε την ταινία κινουμένων σχεδίων Coco: γιατί η οικογένεια είναι ότι …πιο σημαντικό!!!. Ήταν αρκετά πετυχημένη δράση και άρεσε στα μικρά παιδιά καθώς το σκηνικό θύμιζε σινεμά με τα ποπ κορν που προσφέραμε ευχαριστούμε θερμά τον Στέφανο Τσόγια. https://parentsgo.kidsgo.com.cy/coco-mia-yperoxi-tainia-kinoumenon-sxedion-gia-oli-tin-oikogeneia/?fbclid=IwAR1ZtqCkFlyfSP-ihWLzYpfLmCa_yLLAqvd8Q6Q28ROSle0FDxSPPft7qcE



Τον ίδιο μήνα συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου και θέσαμε τα προβλήματά μας από κοινού με την Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την αναβάθμιση του κέντρου της Κρηνίτσας https://trikalacity.gr/programmatismos-ergon-gia-tin-krinitsa/ για να θέσουμε τα προβλήματα του χωριού μας.



Στις 28 Οκτώβρη 2018 καταθέσαμε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων και προσφέραμε λουκούμια στους παρευρισκομένους.



Στις 11 Νοέμβρη 2018 διοργανώσαμε μια αρκετά πετυχημένη λαϊκή ρεμπέτικη βραδιά στο καφενείο ουζερί του Γιώργου Αναστασίου. Έγινε το αδιαχώρητο και πολλά από τα μέλη μας δεν βρήκαν θέσεις να καθίσουν.



Αρχές Νοέμβρη 2018 υποβάλλαμε αίτημα για την κατασκευή παραδοσιακών φορεσιών εγκρίθηκε και περιμένουμε να κατατεθούν τα χρήματα για να ετοιμάσουμε τις φορεσιές. Για το σκοπό αυτό είχαμε συνδρομή και από τον Θανάση Λούκα και τον ευχαριστούμε θερμά.



Κατά τη διάρκεια δύο μηνών η Βλάχου Σταματία παρέδιδε μαθήματα decoupage και την ευχαριστούμε θερμά. Υπήρξε μια δράση αρκετά εποικοδομητική για τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών του συλλόγου. Τα παιδιά έφτιαξαν δώρα για τους δικούς τους. Οι κυρίες έφτιαξαν αντικείμενα και στόλισαν τα σπίτια τους. Μέσα από τη δράση αυτή εντυπωσιακά ήταν τα δώρα για τα παιδιά που έφτιαξε η Σταματία μαζί με τα παιδιά, για την Παιδική Χριστουγεννιάτικη γιορτή.



Από 20 Νοέμβρη μέχρι 05 Δεκέμβρη 2018 φιλοξενήσαμε την Έκθεση της Α.Μ.Κ.Ε.“Δεν λησμονώ...μια εικόνα χίλιες λέξεις”. Η ιστορία μας διδάσκει και οι πηγές αποδεικνύουν πόσο άγριο θηρίο μπορεί να γίνει ο άνθρωπος, το πιο άγριο από όλα, όταν κυριευτεί από τον εγωισμό και το μίσος, αλλά και πόσο ηρωική και αλώβητη στάθηκε η ελληνική ψυχή απέναντι στις δυνάμεις αυτές δίνοντας τον αγώνα της για την επικράτηση της ειρήνης και της ελευθερίας.



Στις 23 Δεκέμβρη 2018 διοργανώσαμε παιδική χριστουγεννιάτικη γιορτή και μοιράσαμε γλυκίσματα σε όλους και δώρα στα παιδιά τα οποία παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο « Ο Αϊ Βασίλης … συλλαμβάνεται» . Ευχαριστούμε για την προσπάθεια που καταβάλλει η Λίτσα Τάσιου και προσφέρει τον ελεύθερό της χρόνο κάνοντας τις πρόβες με τη θεατρική ομάδα . Ο Βασίλης Μπαλαμίτσας κατέγραψε τη γιορτή και τον ευχαριστούμε θερμά γιατί ετοίμασε DVD και χάρισε στους μικρούς μας φίλους.




Στις 27 Γενάρη 2019, κόψαμε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου. Παρευρέθηκαν πάρα πολλά μέλη του συλλόγου και αντάλλαξαν ευχές για τον καινούριο χρόνο.



Στις 23 Φλεβάρη 2019 διοργανώσαμε τον ετήσιο χορό με πλούσια λαχειοφόρο. Συμμετείχαν περίπου 330 άτομα, περάσαμε όμορφα με τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου και χορέψαμε μέχρι το πρωί. Το χορευτικό του συλλόγου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς Θεσσαλίας, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας με την βοήθεια του εκλεκτού χοροδιδασκάλου Ηλία Ζαχαράκη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για τις προσπάθειες που καταβάλει καθώς ο τρόπος παρουσίασης των μαθημάτων τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στα μέλη του συλλόγου μας.



Στις 25 Μάρτη 2019 καταθέσαμε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων της Κρηνίτσας.



Στις 7 Απρίλη 2019 συμμετείχαμε στην εθελοντική δράση Lets do it GREECE για τον καθαρισμό του χωριού μας. Στις εθελοντικές δράσεις παρακαλούμε τα μέλη του συλλόγου να παρευρίσκονται για ένα καλύτερο αποτέλεσμα που αφορά την καθαριότητα του χωριού μας.



Στις 20 Απρίλη 2019 οι «Λαζαρίνες» έμαθαν τα παραδοσιακά κάλαντα με τη βοήθεια της Μαριάννας Αποστόλου, προέδρου του Συλλόγου, τα τραγούδησαν από σπίτι σε σπίτι σε μια προσπάθεια καταγραφής των Παραδοσιακών Λαζαριάτικων Τραγουδιών. Ο Βασίλης Μπαλαμίτσας κατέγραψε τη δράση και τον ευχαριστούμε θερμά. Ο Σύλλογος χρηματοδότησε τα DVD και χάρισε από ένα στις Λαζαρίνες.



Στις 23 Απρίλη 2019 η Ελένη Πολύζου με την Ελισάβετ Ευθυμίου αφιέρωσαν εθελοντικά δύο ώρες για να μας μυήσουνε στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ή εν συντομία ΚΑΡ.Π.Α. με πολύ αναλυτική και περιγραφική μέθοδο. Οι συμμετέχοντες / συμμετέχουσες ανέλαβαν βιωματικά να παρουσιάσουν όσα αποκόμισαν. Ευχόμαστε να μην συμβεί ποτέ ένα καρδιακό επεισόδιο, αλλά αν συμβεί οι επιμορφούμενοι να κάνουν εφαρμογή τις γνώσεις τους !!!



Τον Απρίλη 2019 καταθέσαμε πρόταση στην Πύλη πολιτιστικών φορέων η οποία δεν εγκρίθηκε: Τίτλος της Πρότασης «Άφησ’ τα αμπελοχώραφα στην γη να’ ναι στρωμένα Κι’ έλα να πάμε στο χορό να ιδούν εσέ κι’ εμένα (Πρόταση - πρόκληση φτωχής γυναίκας σε πλούσια να αναμετρηθούν στις χάρες τους και όχι στις προίκες τους)»



Στις 20 Μαΐου διοργανώσαμε με την Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο Τρικκαίων το Παραδοσιακό Πανηγύρι της Κρηνίτσας. Εξαιρετική η παρουσία του χορευτικού τμήματος με την βοήθεια του χοροδιδασκάλου Ηλία Ζαχαράκη. Μετά την Ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού άρχισε το γλέντι στην πλατεία του χωριού με το παραδοσιακό καλλιτεχνικό συγκρότημα που αποτελούσαν οι καλλιτέχνες: Αδάμος Χρήστος (κιθάρα - μπουζούκι), Βουτυρέας Δημήτρης (τραγούδι), Γεωργίου Γιάννης (αρμόνιο), Λεβέντης Δημήτρης (κλαρίνο) και Τσιούνης Ξενοφών και τους/τις χορευτές/χορεύτριες του καταξιωμένου χοροδιδασκάλου Ηλία Ζαχαράκη.



Τον Ιούνη 2019 βάψαμε το Δημοτικό σχολείο για να το συντηρήσουμε και ξοδέψαμε αρκετά χρήματα στα χρώματα. Οι εργασίες έγιναν από τους ελαιοχρωματιστές του Δήμου Τρικκαίων και ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου.



Συγκεντρώσαμε αρκετές παλιές φωτογραφίες, τις οποίες σκανάραμε και σκοπεύουμε να διοργανώσουμε «έκθεση φωτογραφίας» με την ιστορία του χωριού μας, μόλις εξασφαλίσουμε τα χρήματα.



Δυστυχώς δεν διοργανώσαμε τη γιορτή κρασιού, όπως είχαμε καταθέσει στον προγραμματισμό μας, διότι δεν εγκρίθηκε η πρόταση που υποβάλλαμε στο υπουργείο πολιτισμού και δεν υπάρχουν εθελοντές για να βοηθήσουν σε μια τέτοια διοργάνωση. Απαιτούνται πολλά έξοδα και γι αυτό την ακυρώσαμε. Θα ήταν καλό να δημιουργήσουμε μια βασική εθελοντική ομάδα που να βοηθά σε ανάλογες εκδηλώσεις.



Στις 10 Σεπτέμβρη 2019 μαζευτήκαμε και προσφέραμε ποτά και σουβλάκια στα μικρά παιδιά για να τους ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά.



Στις 6 Οκτώβρη 2019 κάναμε αγιασμό με τον πατέρα Γεώργιο Μούτο για την έναρξη της νέας χορευτικής χρονιάς 2019 -20.



Αρχές Νοέμβρη 2019 καταθέσαμε στην Περιφερειακή Ενότητα προτάσεις για εκδηλώσεις «Κούλουμα», «Πανηγύρι» και «Γιορτή Κρασιού».



Τον Δεκέμβρη θα διοργανώσουμε και πάλι την Παιδική Χριστουγεννιάτικη γιορτή και όπως κάθε χρόνο η Λίτσα Τάσιου ανέλαβε το παιδικό θεατρικό. Φέτος άρχισε τις πρόβες με ένα ωραίο θεατρικό έργο «Φρικαντέλλα: Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» του Ευγένιου Τριβιζά. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν το δρώμενο και θα τραγουδήσουν τα κάλαντα ευχαριστούμε για αυτό από καρδιάς τη Λίτσα. Είναι μια ευκαιρία να ανταμώσουμε να ανταλλάξουμε ευχές και δώρα και να υποδεχτούμε τη Γέννηση του Χριστού σε ένα κλίμα αγάπης και συγχώρεσης.

Με το σύνθημά δεν πετάμε τίποτα, συγκεντρώνουμε λαογραφικά είδη, παραδοσιακές στολές που υπάρχουν στα σπίτια, στις αποθήκες, στην αυλή για να φτιάξουμε το λαογραφικό μουσείο. Στα αντικείμενα θα γράψουμε το όνομα του κατόχου - δωρητή. Ευχαριστούμε για τις δωρεές των μελών Αντιγόνης Αποστόλου-υφαντή φούστα, Γεωργίας Χαντάκα – υφαντή φούστα και Ρούλας Μπάλτου - υφαντά μαξιλάρια.

Αυτή ήταν η πορεία του Συλλόγου μας. Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ. για την εθελοντική τους προσφορά: τον Γιώργο Γκανάτσιο, τη Λίτσα Κατσαρού, τον Λάμπρο Κωτούλα, τον Στέφανο Τσόγια, τη Βούλα Τσόγια και τον Χρήστο Βουτυρέα. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους χορηγούς, που στηρίζουν το Σύλλογο και τον μεγάλο χορηγό μας Θανάση Λούκα. Θα ήθελα ευχαριστήσω τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου Θανάση Έξαρχο, Θανάση Μπανάσιο και Γεώργιο Μακρή για την πολύτιμη βοήθειά τους στο Πανηγύρι. Τέλος θα ήθελα να παρακινήσω τους νέους και τις νέες του χωριού μας να συμμετέχουν με εθελοντική προσφορά σε όλες τις εκδηλώσεις γιατί σύλλογος σημαίνει όλοι μαζί από κοινού για το κοινό καλό. Σας ευχαριστώ όλους.


Ακολούθησε Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής και ο οικονομικός απολογισμός


Στη συνέχεια έγινε ο προϋπολογισμός του 2020.


Για το 2020 προγραμματίζουμε:


Εκδρομή τετραήμερη στην Ελβετία τον Φλεβάρη (Φιλοξενία στο ξενοδοχείο του Θανάση Λούκα: διατροφή και διαμονή)



Κατασκευή των παραδοσιακών φορεσιών



Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας 2020



Ετήσιο χορό για το 2020



Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα



Πανηγύρι στις 21 Μαΐου 2020



Γιορτή Κρασιού τον Σεπτέμβρη 2020


Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ενέκρινε ομόφωνα τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, τον προϋπολογισμό του 2020 και τη συμμετοχή του Συλλόγου στο Δευτεροβάθμιο Σωματείο “Ένωση Καραγκούνηδων Νομού Τρικάλων”.


Για το Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Σ.

Η πρόεδρος

Αποστόλου Μαριάννα