Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που δείχνουν αν κάποιος παρακολουθεί το κινητό σου.

Τα κινητά τηλέφωνα δεν αποτελούν πλέον μόνο μια συσκευή για να κάνουμε κλήσεις. Αρκετός κόσμος από το Smartphone του μπορεί να διαχειριστεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Κάποιοι άλλοι έχουν αποθηκευμένες προσωπικές πληροφορίες στη συσκευή τους. Σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να «μπει» στο κινητό σας, μπορεί να έχει πρόβλημα σε πάρα πολλές πληροφορίες για εσάς.

Οι τεχνικοί υποστηρίζουν ότι αν σας έχουν μπει υποψίες πρέπει πρώτα να κλείσετε το κινητό σας. Παρακάτω θα δούμε κάποιους απλούς τρόπους έτσι ώστε να αντιληφθείτε και να αποφύγετε την παρακολούθηση.

Απενεργοποιήστε την συσκευή

Παρατηρήστε αν η μπαταρία είναι ζεστή. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το τηλέφωνο δεν είναι στην πραγματικότητα κλειστό αλλά τρέχει κρυφά κάποιο πρόγραμμα.

Ελέγξτε αν υπάρχει ασυνήθιστη “συμπεριφορά” (π.χ. η οθόνη ενεργοποιείται μόνη της ή φωτίζονται τα πλήκτρα)

Ενεργοποιήστε ξανά το τηλέφωνο & παρατηρήστε αν ακούγονται ασυνήθιστοι ήχοι όταν πραγματοποιείτε μια κλήση

Επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων

Αν κάποιος έχει έχει εγκαταστήσει λογισμικό που παρακολουθεί το κινητό σας, υπάρχει πάντα η λύση της επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων. Αυτό μπορεί να γίνει σε κάποιο κατάστημα, αλλά η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε. Η διαδικασία αυτή θα επαναφέρει την συσκευή σας στην αρχική της κατάσταση που ήταν όταν το αγοράσατε. Η λειτουργία είναι διαθέσιμη σε όλα τα τηλέφωνα (Android, iphone, Blackberry). Σημαντικό είναι να έχετε κάνει ένα αρχείο ασφαλείας (Back up) έτσι ώστε να μην χάσετε τα προσωπικά σας δεδομένα.

Προστατεύστε τα δεδομένα σας

Να έχετε την συσκευή σας πάντοτε μαζί σας και να μην επιτρέπετε σε κανέναν να την χρησιμοποιεί. Οποισδήποτε άγνωστος έρθει σε επαγή με το κινητό σας, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να εγκαταστήσει πρόγραμμα παρακολούθησης (spyware).

Ορίστε κωδικό πρόσβασης (password) στο τηλέφωνό σας για να το ασφαλίσετε από αγνώστους.

Μην επιτρέπετε πρόσβαση σε άγνωστες συνδέσεις Bluetooth.

Μην κατεβάζετε αρχεία από το Διαδίκτυο

Μην κατεβάζετε εφαρμογές που δεν είναι επίσημες.

Απενεργοποιήστε ή περιορίστε την πρόσβαση στο Internet από το κινητό σας.
parapona-rodou
http://www.newsnowgr.com/