Η Αστική Ατζέντα της ΕΕ (EU Urban Agenda) αποτελεί μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αστικού χαρακτήρα της ΕΕ, των εθνικών πολιτικών και της νομοθεσίας. Εστιάζοντας σε συγκεκριμένα θέματα προτεραιότητας μέσα από τη διαμόρφωση και λειτουργία εταιρικών σχέσεων - όπου συμμετέχουν πόλεις, κράτη μέλη, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι οργανισμοί - η Αστική Ατζέντα αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές.

Το 2016, το Σύμφωνο του Άμστερνταμ που υιοθετήθηκε από τους Υπουργούς της ΕΕ Υπεύθυνους για θέματα αστικής ανάπτυξης (30 Μαΐου 2016) εγκαθίδρυσε την Αστική Ατζέντα της ΕΕ. 

Με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, η Αστική Ατζέντα επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες χάραξης και εφαρμογής πολιτικής της ΕΕ.
Βελτίωση νομοθετικού πλαισίου
Βελτίωση χρηματοδότησης
Βελτίωση γνώσης

Μέχρι σήμερα έχουν διαμορφωθεί 12 Εταιρικές Σχέσεις που αντιστοιχούν σε 12 θεματικές ενότητες για την αστική ανάπτυξη. Οι 4 από αυτές λειτουργούν από το 2016 και αφορούν την Ένταξη των Μεταναστών και των Προσφύγων, την Ποιότητα του Αέρα, τη Στέγαση και την Αστική Φτώχεια. Ακόμη 4 Εταιρικές Σχέσεις άρχισαν τις εργασίες τους το Φεβρουάριο του 2017, και αφορούν την Κυκλική Οικονομία, την Ψηφιακή Σύγκλιση, την Αστική Κινητικότητα και την Απασχόληση και τις Δεξιότητες . 
Τέλος, 4 επιπλέον Εταιρικές Σχέσεις αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το καλοκαίρι του 2017 στις θεματικές της Ενεργειακής Μετάβασης, της Κλιματικής Προσαρμογής, των Καινοτόμων και Υπεύθυνων Δημοσίων Συμβάσεων και της Αειφόρου Χρήσης της Γης και των Φυσικών Λύσεων.

Όπως προαναφέρθηκε, κάθε Εταιρική Σχέση περιλαμβάνει σε εθελοντική και ισότιμη βάση πόλεις, Κράτη Μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενδιαφερόμενους φορείς, όπως ΜΚΟ και επιχειρήσεις. Εργάζονται από κοινού για την ανάπτυξη και την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων για την επιτυχή αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων και για να συμβάλλουν στην έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Ο νέος δικτυακός τόπος, με την ονομασία “Futurium” (http://www.urbanagendaforthe.eu/) που διαμορφώθηκε θα δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να ενημερώνονται για την Αστική Ατζέντα, να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωσή της και να συμμετέχουν σε όλες τις σχετικές συζητήσεις. Προωθεί το διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών και τη διαβούλευση σχετικά με τις μελλοντικές αστικές πολιτικές και τις προτεραιότητες του αστικού χώρου. Ειδήσεις, γεγονότα, διαβουλεύσεις και βασικά έγγραφα θα είναι σε τακτική βάση διαθέσιμα στο χώρο αυτό.
https://urbact.eu/