Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας συμμετείχαν οι μαθητές της Α΄ Τάξης του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων. Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2019, έχει επιλεγεί ως μότο το «Ασφαλές περπάτημα – ασφαλής ποδηλασία». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στην οποία το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων συμμετείχε και φέτος ενεργά.

Οι μαθητές/τριες της Α τάξης του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων με συνοδεία καθηγητών τους επέλεξαν το «ασφαλές περπάτημα» για να φτάσουν στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων. Εκεί τους καλωσόρισαν η κ. Γιοντζή, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι υπεύθυνοι του Δήμου Τρικκαίων για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας». Οι μαθητές ανέλαβαν να δώσουν ζωντάνια στην πόλη μας ζωγραφίζοντας με μεράκι την οδό Αμαλίας. Σχήματα σε διάφορα μεγέθη σχεδιάστηκαν και χρωματίστηκαν από τους μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου ομορφαίνοντας την πόλη μας

Επιπλέον έμαθαν για τα μεμονωμένα οφέλη για την υγεία που έχει το περπάτημα και η ποδηλασία. Μελέτες δείχνουν ότι οι ποδηλάτες ζουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από ό, τι οι μη ποδηλάτες και 25 λεπτά βιαστικού περπατήματος την ημέρα μπορούν να προσθέσουν έως και επτά χρόνια ζωής. Οπότε παροτρύνουν όλους να γίνουν πιστοί ακόλουθοι του κεντρικού μηνύματος της Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 «Ασφαλές περπάτημα – ασφαλής ποδηλασία».

Το Σχολείο ευχαριστεί τους καθηγητές/τριες του 5ου Γυμνασίου: κ. κ. Μόσχοβο Αθαν., Γιαντσίδου Μαρ., Κωσταρέλλου Γιολ., Κανταρτζή Ηρώ, Τσαγγαλία Ευαγ., Τσίνα Βασ., που συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της δράσης.