Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας 2109, οργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων κεντρική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο. Η εκδήλωση αναπτύχθηκε στον άξονα της Θεματικής Εβδομάδας «Δημοκρατική Συνύπαρξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Το πρόγραμμα άνοιξε ο κ. Μιχαλάκης Κωνσταντίνος, φιλόλογος - ιστορικός με εισήγηση, «Η πορεία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα». Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν με άμεσο, καινοτόμο και ευχάριστο τρόπο για την ιστορική διαδρομή της Δημοκρατίας στον τόπο μας.

Στη συνέχεια η μαθήτρια της Γ΄ τάξης Γούλα Αθανασία παρουσίασε την εργασία «Το Δημοκρατικό πολίτευμα σήμερα». Από αυτήν την παρουσίαση οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα είδη δημοκρατικών πολιτευμάτων που υπάρχουν ανά τον κόσμο σήμερα καθώς και για το τι ισχύει στην Ελλάδα. Στο τέλος με έναν διαδραστικό τρόπο δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν απαντώντας διάφορες ερωτήσεις σε θέματα που είχαν παρουσιαστεί.

«Η Δημοκρατία σε σκίτσα» ήταν η επόμενη παρουσίαση. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης Λαμπρινή Χύτα και Απόστολος Τσβέτκοβιτς με την καθοδήγηση των καθηγητών τους συνέλεξαν επίκαιρα και καυστικά σκίτσα με θέμα τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα παρουσίασαν με θεατρικό τρόπο.

Σε ζωντανή σύνδεση μέσω skype η συμπολίτισσά μας και μέλος της Γ.Σ. της ActionAid κ Στεφοπούλου Νεφέλη – Σοφία ενημέρωσε τη μαθητική κοινότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των παιδιών. Η χρήση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας έκανε την εισήγηση ενδιαφέρουσα και μαγνήτισε την προσοχή των μαθητών.

«Δημοκρατική συνύπαρξη – Η πόλη των Τρικάλων υποδέχεται τους πρόσφυγες» ήταν ο τίτλος της εισήγησης της κ. Τοπαλίδου Κικής, συντονίστριας εκπαίδευσης Προσφύγων Τρικάλων. Οι δυνατές εικόνες που προβλήθηκαν και ο λόγος της κ. Τοπαλίδου έδωσαν ένα αντιπολεμικό μάθημα στους μαθητές και συνέβαλαν στη βελτίωση των ανθρωπίνων σχέσεων και στο σεβασμό στον συνάνθρωπο χωρίς προκαταλήψεις.

Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο με θέμα τη «Δημοκρατία στο Σχολείο» την επιμέλεια του οποίου είχε η κ. Ιακωβάκη Βίκυ, θεατρολόγος. Οι μαθητές/τριες με έναν δικό τους ξεχωριστό τρόπο πρόβαλαν την αξία της Δημοκρατίας και τον καταλυτικό της ρόλο στο σχολείο.

Η εκδήλωση έκλεισε με τα «Τραγούδια της Δημοκρατίας». Το μουσικό πρόγραμμα επιμελήθηκε ο κ. Κουβέλας με βοηθό τον κ. Μπαλκίζα και μαθητές του σχολείου.

Η σχολική καθημερινότητα εμπλουτίστηκε με αυτήν την εκδήλωση, οι εντυπώσεις ήταν πλούσιες, η διάδραση ουσιαστική και η επικοινωνία αποτελεσματική. Προτείνουμε, λοιπόν, τη δημοκρατία ως φιλοσοφική αντίληψη, πολίτευμα και τρόπο ζωής για τη συνύπαρξη ανθρώπων και λαών.


Το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων ευχαριστεί πολύ και συγχαίρει τους καλεσμένους – ομιλητές, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της εκδήλωσης.