Arduino Day είναι παγκόσμιος εορτασμός αφιερωμένος στη δημιουργία του Arduino και φέτος δήλωσαν συμμετοχή 108 χώρες από όλο τον κόσμο. Το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων υπέβαλε αίτηση συμμετοχής με τα έργα arduino που ανέπτυξε και εγκρίθηκε από την ομάδα Arduino.

Τι είναι το Αrduino;

Το Arduino είναι μία πλακέτα "ανοικτού κώδικα" με την οποία κάποιος χωρίς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις προγραμματισμού μπορεί εύκολα να την χρησιμοποιήσει και να κατασκευάσει εφαρμογές ρομποτικής και συστήματα αυτοματισμού. Βασίζεται σε ευέλικτο, φθηνό και εύκολο στη χρήση υλικό και λογισμικό, σε μια αναπτυξιακή πλακέτα που ενσωματώνει επάνω έναν μικροελεγκτή και συνδέεται με τον Η/Υ για να προγραμματιστεί μέσα από ένα απλό περιβάλλον ανάπτυξης.

Οι μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου με την βοήθεια και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Πληροφορικής κ. Σμιξιώτη, κ. Βακουφτσή και κ. Ρίζου δημιούργησαν και ανέπτυξαν εφαρμογές arduino, οι οποίες εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς όπως: ανίχνευση καπνού, ανίχνευσης φωτός, ανίχνευση υγρασίας κ.άλ. Αξιοποιώντας λοιπόν αυτές τις συσκευές μπορείς αυτόματα να προστατευτείς από φωτιά, να ρυθμίσεις τα φώτα, το πότισμα κ.άλ.


Το Arduino Day 2019 έφερε κοντά την παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα αφού μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν διαδικτυακά, παρουσίασαν τα έργα που ανέπτυξαν στην διάρκεια της χρονιάς και αντάλλαξαν καλές πρακτικές.