Ανατροπές και νέα δεδομένα στο τεράστιο πρόβλημα των συστημικών Τραπεζών (το μεγαλύτερο στην Ευρώπη) με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 94,6 δισ ευρώ έχουν επιφέρει τους τελευταίους μήνες η πλήρης καθιέρωση σε όλη τη χώρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, η πώληση «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds και η αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη για τους πραγματικά οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι χιλιάδες δανειολήπτες ,με εξασφαλίσεις των δανείων τους, που μέχρι χθες δεν απαντούσαν καν στα τηλεφωνήματα των Τραπεζών να σπεύδουν σε υποκαταστήματα Τραπεζών ζητώντας να διευθετήσουν οριστικά το δάνειό τους.

Στην κατηγορία αυτή των δανειοληπτών υπάγεται και ένας αριθμός δανειοληπτών των οποίων τα δάνεια ενώ είχαν ρυθμιστεί με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στο παρελθόν, σε σύντομο χρονικό διάστημα «ξανακοκκίνισαν» δηλαδή μπήκαν σε καθυστέρηση αποπληρωμής των δόσεων άνω των τριών μηνών.

Η περίπτωση αυτή αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για τις τράπεζες καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από τα 50.4 δις ευρώ των ρυθμισμένων ανοιγμάτων των Τραπεζών ποσοστό σχεδόν 20% (δηλαδή 10 δις ευρώ) «ξανακοκκίνισε».
Τι προτείνουν και τι ζητούν τελευταία οι δανειολήπτες ώστε τα δάνειά τους να γίνουν ενήμερα;

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Σπάσιμο» του δανείου σε δύο κομμάτια. Το ένα που ανταποκρίνεται στη σημερινή εμπορική αξία του ενυπόθηκου ακινήτου ρυθμίζεται σε δόσεις έως και 30 χρόνια ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη.

Το άλλο μπαίνει στην άκρη και απομειώνεται σταδιακά («κουρεύεται») εφόσον ο δανειολήπτης είναι τυπικός στην εξυπηρέτηση του πρώτου δανείου.

*Μακροχρόνιες ρυθμίσεις σε αρκετές περιπτώσεις δανειοληπτών καθώς τα περισσότερα δάνεια που «ξανακοκκίνισαν» είχαν ρυθμιστεί σε βραχυχρόνιο ορίζοντα (δηλαδή σε λίγες δόσεις και εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος).

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 27,5 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων τα 21,1 δις ευρώ » ξανακοκκίνισαν » και μάλιστα ξεπερνούν τον ένα χρόνο σε καθυστέρηση.

*Δύο τράπεζες εφαρμόζουν πιο σκληρά μέτρα.

Εάν ο δανειολήπτης που υπήχθη σε ρύθμιση σταματήσει να αποπληρώνει τις δόσεις του δανείου τότε μπαίνει χέρι στον καταθετικό του λογαριασμό (εφόσον διατηρεί στην ίδια τράπεζα) και μέσω αυτού αποπληρώνονται οι οφειλόμενες δόσεις του δανείου.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

*Αρκετοί δανειολήπτες αδυνατώντας να αποπληρώσουν το δάνειό τους προχωρούν σε εθελοντικές παραδόσεις των ενυπόθηκων ακινήτων τους ή ζητούν να τα πωλήσουν οι ίδιοι ώστε να αποπληρώσουν μέρος του δανείου.

Κάποιοι άλλοι αποδέχονται πρόταση της τράπεζας να της επιστραφεί το ενυπόθηκο ακίνητο ανταλλάσσοντάς το με ένα μικρότερης αξίας.

http://newpost.gr/