Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε., διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή το με θέμα «Defense & Security in a Digital World. Το συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα,στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Aμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σιμος Αναστασόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του, δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν έχει μόνο να προετοιμαστεί για τις πιθανές επιπτώσεις από τις αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον που απειλούν την ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την αυξανόμενη μεταναστευτική ροή στον Έβρο και τις κλιμακούμενες προκλήσεις στα Ανατολικά». Πρόσθεσε ότι «η ανάγκη διατήρησης ισχυρών συμμάχων στο πλαίσιο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά σημαντική για την χώρα. Η ετοιμότητα και η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων όπως και η ανταπόκριση μας στα συμμαχικά αιτήματα είναι παράγοντες δημιουργίας εμπιστοσύνης και συμβάλουν στην δημιουργία ισχυρών υποστηρικτικών δεσμών. Η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στις ΗΠΑ που παραμένουν ο ισχυρότερος και σταθερότερος σύμμαχος μας, και πέραν της ευνοϊκής για μας συγκυρίας που δημιουργεί η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση, η διατήρηση αυτής της σχέσης χωρίς να διαταραχθεί η σχέση μας με την Ευρώπη είναι κομβικής σημασίας για της ασφάλεια μας».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του: «Στην εποχή μας το θέμα της ασφάλειας εμπλέκεται με το θέμα της άμυνας. Πέραν της σκληρής δουλείας που γίνεται μεταξύ των υπουργείων, πρέπει να δημιουργήσουμε κοινούς κανόνες εμπλοκής μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών, για την αντιμετώπιση τρομοκρατικού κινδύνου.»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκα ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του: "Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ενός γεωπολιτικού τόξου που επηρεάζεται από την παρατεταμένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Στη διάσταση αυτή τα όρια μεταξύ ασφάλειας και άμυνας συγχέονται μερικές φορές και οι συνέργειες προκύπτουν ως προϋπόθεση για οποιοδήποτε σχεδιασμό σε κάθε επίπεδο".
Στην κεντρική ομιλία του συνεδρίου ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ επεσήμανε ότι «Στηρίζουμε την Ελλάδα για οικονομική ανάκαμψη, επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων εδώ, σύσφιξη διμερών στρατιωτικών σχέσεων» και συνέχισε «οι επόμενες 100 μέρες κρίσιμες για την έξοδο από το πρόγραμμα και την παραπέρα προώθηση μεταρρυθμίσεων» και συνέχισε «η Ελλάδα έχει πάρει πρωτοβουλίες για περιφερειακά σχήματα συμμαχίας και συνεργασίας. Υποστηρίζουμε ισχυρά τα τρίγωνα συνεργασίας με Κύπρο και Αίγυπτο, όπως και με Αίγυπτο και Ισραήλ, όπως επίσης και πρωτοβουλίες όπως η συνάντηση των ΥΠΕΞ την Παρασκευή χωρών της Ανατολικής και των Βαλκανίων. Δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει και βοηθά τις χώρες στα βόρεια σύνορά στην πορεία τους προς ΕΕ και ΝΑΤΟ»,
Ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ για τη συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και ανέφερε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ συμφωνούν στο ότι η συμμαχία των δύο χωρών πρέπει να γίνει ακόμα ισχυρότερη στις αναδυόμενες προκλήσεις.
Ο τομεάρχης άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «Στα θέματα άμυνας και ασφάλειας υπάρχει εθνική γραμμή» και συνέχισε «κυρίαρχος στο Αιγαίο δεν ειναι αυτός που έχει την αριθμητική υπεροχή αλλά αυτός που θα αξιοποιήσει την τεχνολογία. Αυτός που θα έχει πρώτος την πληροφορία».

Το πρόγραμμα το συνεδρίου εδώ

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), το Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ).

Υποστηρικτές: Lockheed Martin, Drone Solutions, Encode, IDE-INTRACOM Defense Electronics