Με δόξα που ταιριάζει σε ήρωες, μαθητές των Τρικάλων και πολίτες τίμησαν τη θυσία των 5 τρικαλινών ΕΠΟΝιτών, στις 18 Απριλίου 1944. Στην εκδήλωση του Δήμου Τρικκαίων, ανήμερα της επετείου, 74 χρόνια μετά, ομάδα μαθητών από τη Γ’ Τάξη του 1ουΓυμνασίου Τρικάλων έδωσε το δικό της «χρώμα»: με ποιήματα, με αφήγηση, με ένταξη του περιεχομένου της θυσίας στην ιστορική μνήμη, ως συστατικού στοιχείου της σημερινής εποχής, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρέδωσαν μαθήματα εγκόλπωσης των ιστορικών γεγονότων. Ειδικά η αναφορά στην επιμονή του Ελληνα συνεργάτη των Ναζί, να στήσουν για τρίτη φορά την αγχόνη στον Κώστα Σύρμπα, συγκίνησε τους παριστάμενους, που σιωπηρά και με θαυμασμό, αναπαριστούσαν στο μυαλό τους τις στιγμές εκείνες στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων. Τότε, που εκτελέστηκαν οι Στέργιος Γάτσας, Γιάννης Μπριάζης, Κώστας Στεργιόπουλος, Κώστας Σύρμπας και Αποστόλης Τσανάκας.

Τα γεγονότα του Απρίλη του ’44 στα Τρίκαλα, με το μπλόκο των Γερμανών σε ΕΠΟΝίτες, με τη σύλληψή τους κατόπιν προδοσίας και με την εκτέλεση, «ζωντάνεψαν» μέσα από μια πολύ καλά οργανωμένη παρουσίαση, με τη σφραγίδα του φιλολόγου του σχολείου κ. Παναγιώτη Γαΐτάνα και τη συνδρομή της διευθύντριας κ. Δήμητρας Αδάμου. Οι μαθητές/τριες Αννα Μπουρλιού, Αγάθη Καναβού, Κωνσταντίνα Χριστοδούλου, Αντώνης Τυρνενόπουλος, Βανέσσα Πίσατσις, Αποστόλης Πετσιάς, Ολγα – Μαρία Παππά και Φίλιππος Κελεπούρης, με εύγλωττη συγκίνηση συνέδεσαν τα γεγονότα και τη θυσία των νέων στην ηλικία ηρώων, με τον ποιητικό λόγο και τη νεανική, αφοπλιστική θέρμη για ένα τόσο κοντινό στα Τρίκαλα γεγονός.

Ένα γεγονός που για πρώτη φορά φέτος, με τη συνδρομή της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, πλαισιώθηκε από ακόμη περισσότερους μαθητές/τριες, τόσο από το 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων, όσο και από τα 2ο Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο και 3ο Λύκειο Τρικάλων. Μαζί με τους πολίτες, που πλέον αυξάνουν την παρουσία τους τέτοια ημέρα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, η εκδήλωση ήταν ουσιαστική από άποψη ενθυμήσεων για την ιστορία των Τρικάλων και τον αγώνα για την ελευθερία.

Στεφάνια κατέθεσαν οι: Σοφία Αλεστά, αντιδήμαρχος Δήμου Τρικκαίων, Γιώργος Τσίγκας, εντεταλμένος σύμβουλος Υγείας και Πρόνοιας της ΠΕ Τρικάλων, Στ. Νταούλας εκ μέρους της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ και των τριών βουλευτών του κόμματος, μαθητής του 1ουΓυμνασίου Τρικάλων, ως εκπρόσωπος της οικογένειας Σύρμπα (που θέλησε να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τη θυσία), οι συγγενείς του Κώστα Στεργιόπουλου, Βάιος Φασούλας και Ηλίας Στεργιόπουλο, του ο αδελφός του Γιάννη Μπριάζη, Στέφανος, η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Β. Κάκλα, ο Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Στέφανος Μπουλούμπασης, εκπρόσωπος του συλλόγου συνταξιούχων ΟΑΕΕ πρώην ΤΕΒΕ Ο Κ. Βήτας), εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων (ο αντιπρόεδρος κ. Βαρούχ), εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων (ο κ. Φαλτάκας), ο πρ. πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων κ. Στ. Μητσικός, εκπρόσωπος της παράταξης στον Δήμο Τρικκαίων «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» (η κ. Εύη Παπαθανασίου).

Μετά το ηχητικό απόσπασμα του θρηνητικού, τιμητικού τραγουδιού «Επέσατε θύματα», ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου, από την ομάδα των μαθητών του 1ουΓυμνασίου Τρικάλων.

Από το γραφείο Τύπου