Δήμοι αλλαγών, Δήμοι πρωτοβουλιών, Δήμοι της νέας εποχής. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της ομιλίας του Δήμαρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο οποίο μετείχε ως προσκεκλημένος. Η παγκόσμιου κύρους διοργάνωση, υπό την εποπτεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί και για τη χώρα και για την ευρωπαϊκή πολιτική, έναν χώρο ανταλλαγής ιδεών και χάραξης συγκλινόμενων πολιτικών, όπως αυτές προκύπτουν από την ώσμωση πολιτικών, εκπροσώπων εταιρειών, προσωπικοτήτων και παραγόντων από όλον τον κόσμο και κυρίως από την Ευρώπη. Εκτός από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυρ. Μητσοτάκη και πλήθος υπουργών, πρώην Ελληνες πρωθυπουργούς, η παρουσία πολιτικών από το εξωτερικό (ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο π. πρωθυπουργός της Πολωνίας), του Αρχιεπισκόπου Μεξικού Αθηναγόρα, Ελλήνων ευρωβουλευτών, έδωσαν το πολιτικό στίγμα της τετραήμερης συνάντησης. Από 1 μέχρι 4 Μαρτίου, διπλωμάτες, στελέχη think tanks από το εξωτερικό, δημοσιογράφοι Ελληνες και ξένοι από παγκόσμιας εμβέλειας ειδησεογραφικά δίκτυα, πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι πολυεθνικών επιχειρήσεων από όλον τον κόσμο (πχ Microsoft, Lenovo), πανεπιστημιακοί από Οξφόρδη μέχρι Τελ Αβίβ, συζήτησαν για τη «Νέα παγκοσμιοποίηση και τις αναπτυξιακές προκλήσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπαστεργίου συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι (το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018) με τίτλο «Ο επιτακτικός μετασχηματισμός της επιχειρηματικότητας». Μαζί με τους Peter Fuzes (Public sector industry leader Eastern & Central Europe, Middle East & Africa της Oracle Ουγγαρίας), Χρήστο Χαρπαντίδη (Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της Παπαστράτος), Πέγκυ Αντωνάκου,(Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Hellas, Cyprus & Malta), Δημήτρη Κουτσόπουλο (Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte, Greece), Γιάννης Σταμούλη (Διευθυντής Καινοτομίας της Coca Cola) συζήτησαν με συντονιστή τον Πάσχο Μανδραβέλη, δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή», για τα θέματα της καινοτομίας. Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε την ανάγκη αλλαγών και στον τρόπο σκέψης και στην πρακτική: από το στάδιο του Δήμου για τη λακκούβα, στον Δήμο που προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. Και αυτή η αλλαγή περιλαμβάνει:
– λογοδοσία στους πολίτες
– μάχη ενάντια στη στασιμότητα
– ανάληψη πρωτοβουλιών για ανάπτυξη και εργασία
– έξοδος από πεπατημένες πρακτικές, με έμπνευση και ενστάλαξη νέων νοοτροπιών.

Ο Δήμαρχος υπενθύμισε τις ανάλογες παγκόσμιου χαρακτήρα κα πανελλήνιας πρακτική δράσεις (από το λεωφορείο χωρίς οδηγό μέχρι τα κιτ ρομποτικής στα σχολεία και από τα υπάρχοντα διαδραστικά μουσεία μέχρι τη χρήση της τεχνολογίας στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Και τόνισε ότι ο Δήμος Τρικκαίων ήδη προσπαθεί να καλλιεργήσει μία νέα κουλτούρα στην πόλη. Θέλουμε, είπε, να εμπνεύσουμε και να δείξουμε στα παιδιά μας πώς είναι ο άλλος δρόμος, να κάνεις σπουδαία πράγματα. Επίσης, επεσήμανε ότι προέχει, να δείξουμε στους δημότες ότι ο Δήμος είναι εκεί και προσπαθεί να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη.
Ολα αυτά, μέσα και από τα αναπτυξιακά σχέδια για τον Ασκληπιό, τον ιαματικό πόρο Ριζώματος, τις νέες παρεμβάσεις για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, την έμφαση σε έναν Δήμο που αλλάζει.



Από το γραφείο Τύπου