Post Top Ad

17 Ιαν 2018

Επιμένουν για «Μακεδονία» τα Σκόπια!

Λίγο πριν το κρίσιμο τετ α τετ στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό, ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM δείχνει τις...
προθέσεις της χώρας - Σε συνέντευξή του τονίζει πως πρέπει Ελλάδα και Σκόπια να παραιτηθούν από την αποκλειστική χρήση του όρου "Μακεδονία"!
- Επιμένει για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και κάνει λόγο για "εθνική ταυτότητα"
- Βάζει στο παιχνίδι και το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ακόμη και αν δεν λυθεί οριστικά το ζήτημα της ονομασίας
- Στη Νέα Υόρκη ξεκινούν σε λίγο οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών με την συμμετοχή του Μάθιου Νίμιτς

Λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό, το ζήτημα παίρνει… ξανά φωτιά! Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων αποκαλύπτει τις προθέσεις (;) της χώρας με μια συνέντευξη που θα συζητηθεί. Ο όρος Μακεδονία δε μοιάζει να… φεύγει από την ατζέντα των Σκοπίων, συνεπώς όλα είναι ανοιχτά για το τι πρόκειται να συμβεί στις ΗΠΑ.

Εκεί, δηλαδή, όπου σε λίγες ώρες, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στις 20:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) αναμένεται να γίνουν οι κοινές δηλώσεις μετά τις διαπραγματεύσεις.

Επιμένουν στο «Μακεδονία» τα Σκόπια!
Την αποτύπωση τριών αξόνων στους οποίους πρέπει να αναζητηθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, παραθέτει σε συνέντευξή του στο Balkaninsight – BIRN ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Nikola Dimitrov. Και συμπεριλαμβάνει ξανά σε αυτούς την αμοιβαία παραίτηση από την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία».

Συγχρόνως το δημοσίευμα επαναφέρει τα γνωστά σενάρια για ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλά και ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ακόμη και χωρίς την συνολική επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Μιλώντας στο Balkaninsight ο κ. Dimitrov δηλώνει ότι η λύση πρέπει να καλύψει διάφορα στοιχεία. Κι αυτό ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δυο χώρες. «Να μην πλήττει την εθνική μας ταυτότητα. Να ανταποκρίνεται στην ελληνική απαίτηση να έχει μια καθαρότερη διάκριση μεταξύ της χώρας «Μακεδονία» και της περιοχής της Μακεδονίας. Επίσης θα ήταν «ευρωπαϊκό» εάν δεν υπήρχε μονοπώληση του όρου «Μακεδονία». Εάν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στην χρήση του όρου, για καμιά από τις δυο πλευρές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ .Dimitrov επανέλαβε: «Η λύση μπορεί να είναι πιθανή μόνο εάν δεν υπονομευθεί η εθνική ταυτότητά της χώρας του». Παράλληλα, στην ερώτηση για τον εάν τον φοβίζει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την λύση, απαντά: «Πολλά θα εξαρτηθούν από την μορφή της λύσης».

Ακόμη ο ίδιος προσθέτει: «Φυσικά δεν θα παρουσιάσουμε στον λαό μια λύση την οποία δεν θα στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για την βιωσιμότητα της λύσης. Φυσικά ο λαός έχει τον τελικό λόγο και εναπόκειται σε εμάς να το εξηγήσουμε επαρκώς». Μακεδονία Σκοπιανό

Στην ατζέντα για το Σκοπιανό και η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ
Στο κείμενο, χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται περί δήλωσής του κ. Dimitrov, αναφέρεται: «Η ΠΓΔΜ, ελπίζει ότι εάν υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και σε σχέση με την φάση που θα βρίσκεται η διαδικασία, η Ελλάδα θα συναινέσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και στην πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Dimitrov πάντως δηλώνει ότι όλες οι επιλογές είναι ανοικτές. Αποκαλύπτοντας ουσιαστικά την επιχειρηματολογία που θα χρησιμοποιήσει η χώρα στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, δηλώνει: «Η χώρα μου έχει ανάγκη το εργαλείο της ενταξιακής διαδικασίας προκειμένου να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρύθμισες, οι οποίες δεν μπορεί να υλοποιηθούν όσο η χώρα παραμένει κολλημένη στον προθάλαμο (σ.σ.της Ε.Ε.)».

«Έχουμε χρέος Αθήνα και Σκόπια, να κάνουμε το καλύτερο για να εκμεταλλευθούμε το μομέντουμ» είπε ο κ .Dimitrov. Επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης ενώ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι οι υπουργοί εξωτερικών θα εμπλακούν ενεργά στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό. Μακεδονία Σκοπιανό

Κάτι που όπως είπε «εμπεριέχει ρίσκο, καθώς μέχρι τώρα οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονταν όταν διαφαίνονταν ένα βέβαιο αποτέλεσμα». Όπως συμπλήρωσε όμως «αξίζει να το ρισκάρουμε». Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ πάντως δηλώνει ότι παρά την αισιοδοξία, θα πρέπει να δεχθούμε το ενδεχόμενο να «μην ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή την στιγμή, αλλά είμαστε αμετακίνητοι στο να συνεχίσουμε, μέχρι να το πετύχουμε…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To trikalazoom.gr δίνει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εκφράζονται ελεύθερα αλλά δεν υιοθετεί τα σχόλια κανενός.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια....