Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ όλα ξεκίνησαν όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ένα μικρόφωνο για να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Τότε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδης -που τον συνόδευε- του είπε χαρακτηριστικά:

«Αλλα έχουμε συμφωνήσει κ . Πρόεδρε».

Ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε και με άλλους μαθητές.

Τελικά μετά από διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο Ταγίπ Ερντογάν εκφώνησε ομιλία στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου Τζελαλ Μπαγιάρ.

Κατά την ομιλία του στο σχολείο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε «Γνωρίζετε ότι η μειονότητα βγάζει 4 βουλευτές. Να μιλάτε πάντα για τα προβλήματά σας».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες φίλες».

«Λαός που έχει ισχυρή πίστη, δεν πρέπει να φοβάται τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο ήταν ο κ. Αμανατίδης, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, πριν μιλήσει ο Ερντογάν.




Διαψεύδει η κυβέρνηση

Λίγη ώρα αργότερα κυβερνητικος αξιωματουχος διέψευσε το περιστατικό λέγοντας πως «κανένα διπλωματικό ζήτημα δεν υφίσταται στη Θράκη όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος».

Υπενθυμίζεται πάντως πως στο επίσημο πρόγαρμμα της επίσκεψης Ερντογάν δεν αναφερόταν πουθενά πως θα πραγματοποιούσε ανοιχτή ομιλία στο μειονοτικό σχολείο. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ανέφερε:
12:10 Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan.
13:30-15:00 Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».
16:00 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep TayyipErdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Από το περιβάλλον της κυβέρνησης πάντως υποστηρίζουν πως υπήρχε μία συνεννόηση, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν αν ήταν γνωστό πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιούσε ανοιχτή ομιλία στο σχολείο.

Οσα είπε στην ομιλία του στο σχολείο ο Ερντογάν

«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ.

«Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της», είπε απευθυνόμενος στο πλήθος.

«Δίνετε αγώνα επιβίωσης και σας συγχαίρω για αυτό», είπε μεταξύ άλλων ενώ μίλησε για γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. «Η δυτική Θράκη είναι μια γέφυρα μεταξύ δύο γειτόνων, της Τουρκίας και της Ελλάδας», είπε και προσέθεσε: «Θα προσπαθήσουμε περισσότερο τη συνεργασία με την Ελλάδα».

Ακόμη αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετώπισε η μειονότητα στο παρελθόν, αλλά και στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ σε κάποιο σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο για «ομοεθνείς».

Τέλος ευχήθηκε να επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας ως πρόεδρος της Τουρκίας και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα».









iefimerida.gr