Τη διανομή 1,4 δισ. ευρώ, ως μέρισμα από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση, ανακοίνωσε χθες σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, από την περασμένη κιόλας εβδομάδα η κυβέρνηση ήταν σε συνεννόηση με τους επικεφαλής των δανειστών και οι συζητήσεις για το κοινωνικό μέρισμα βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο.

Ωστόσο, το χθεσινό «ραντεβού» του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών και η δίωρη τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα μεταξύ 4 και 6 το απόγευμα στάθηκαν καθοριστικά, ώστε ο πρωθυπουργός να προχωρήσει αμέσως μετά σε δημόσιες ανακοινώσεις.

«Μποναμάς», επιστροφή κρατήσεων και... ΔΕΗ

Από τα 1,4 δισ. ευρώ, τα 720 εκατ. θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης σε περίπου 3,4 εκατ. άτομα. Ακόμη 315 εκατ. θα δοθούν για την επιστροφή της παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, ενώ 360 εκατ. θα δοθούν στη ΔΕΗ ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Συνολικά θα διατεθούν 720 εκατ. ευρώ σε 3,4 εκατ. άτομα, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.

Για τον «μποναμά», ο οποίος θα είναι αφορολόγητος και ακατάσχετος (άγνωστο το αν θα μετράει στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές ή φοροελαφρύνσεις), τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.

Κριτήριο θα είναι και η ακίνητη περιουσία και έτσι δεν θα μπορεί κάποιος να λάβει τον «μποναμά» αν έχει ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 180.000 ευρώ.

Η παροχή ξεκινά από μόλις 250 ευρώ για άγαμους με κάτω από 9.000 ευρώ τον χρόνο (ή λιγότερα από 750 ευρώ τον μήνα) και φθάνει στα 900 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, αποκλείονται όσοι είχαν εισόδημα 18.000 ευρώ και άνω, ασχέτως οικογενειακής κατάστασης ή άλλων αναγκών.

Οπως εξήγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος στο διάγγελμά του προχώρησε σε ανάλυση κανονικά για το τι θα δοθεί πού, ο «μποναμάς» θα διανεμηθεί ως εξής:

Για οικογένειες με δύο παιδιά:
για εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,
για εισόδημα 12.000 ευρώ, ενίσχυση 700 ευρώ,
για εισόδημα 18.000 ευρώ, ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά:
για εισόδημα 4.500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
για εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ,
για εισόδημα 13.500 ευρώ, ενίσχυση 375 ευρώ.

Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά:
για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 450 ευρώ,
για εισόδημα 6.000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ,
για εισόδημα 9.000, ενίσχυση 250 ευρώ.

Η επιστροφή εισφορών υγείας στους συνταξιούχους

Σύμφωνα με τη χθεσινή εξαγγελία, 315 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, θα επιστραφούν στους συνταξιούχους ποσά που τους αναλογούν για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016.

Η επιστροφή θα υλοποιηθεί την ημέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικά, και σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, θα ωφεληθούν:
Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.
Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.
Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.

360 εκατ. στη ΔΕΗ για κάλυψη του κόστους Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας

Τέλος, από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με σκοπό να μη γίνει φέτος αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ο πρωθυπουργός ανέφερε χθες ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Πηγή: iefimerida.gr