Η πιπεριά Καγιέν θεωρείται ένα απο τα πιο δυνατά βότανα της φύσης με ευεργετικά οφέλη για τον άνθρωπο. Θεωρείται ο «Βασιλιάς» των Βοτάνων, και όχι άδικα, καθώς περιέχει μια σειρά απο βιταμίνες που βρίσκονται μέσα σε αυτή την μικρή πιπεριά, που καίει όμως σαν την φωτιά.
Οι βιταμίνες της πιπεριάς Καγιέν είναι: βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη, κάλιο και μαγγάνιο.
Με την πιπεριά Καγιέν φτιάχνουμε και το πιπέρι που είναι φωτιά και λάβρα.
Όσοι σκέφτονται να καταναλώσουν την πιπεριά καγιέν θα πρέπει να τρώνε και παράλληλα τυρί άσπρο, για να μην καούν απο την καψαϊκίνη.
Η κατανάλωση πιπεριάς Καγιέν κάνει πολύ καλό και στην καρδιά, αυξάνει την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος σε όλα τα σημαντικά όργανα του σώματος του ανθρώπου.