Παρουσίαση μυθιστορήματος του Βαγγέλη Αυδίκου «Οι τελευταίες πεντάρες», από το Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων, τον λαογραφικό χορευτικό όμιλο Τρικάλων, τις εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΥΡΗΘΡΕΣ, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 και ώρα 20.00, στο βιβλιοπωλείο ΚΥΡΗΘΡΕΣ (οδό Γλάδστωνος 13 στα Τρίκαλα). 
Το μυθιστόρημα αναφέρεται σε ένα τάμα και μια υπόσχεση στην αγαπημένη του Νίκη και τον παππού του Σπυρίδωνα και πηγαίνει από το Λονδίνο στην Πρέβεζα. Η επίσκεψη γίνεται αφορμή να γνωρίσει μια άλλη πλευρά του παππού του. Η εικόνα με την οποία μεγάλωσε θρυμματίζεται. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Οι ανθρώπινες σχέσεις που δοκιμάζονται σε καιρούς εμφύλιας σύγκρουσης, τυφλής βίας. Το μυθιστόρημα έχει ως αφετηρία του ένα πραγματικό γεγονός: την εκτέλεση σαράντα οκτώ πολιτών της Πρέβεζας από τον ΕΔΕΣ. Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται πολίτες, που σε μεγάλο βαθμό ανήκαν στο ΕΑΜ αλλά και άλλοι που ανήκαν στους βενιζελικούς. Μαζί μ’ αυτούς εκτελέστηκαν και δεκατέσσερα παιδιά, ηλικίας 16-19 ετών που ανήκαν στην Υποδειγματική ΕΠΟΝ. Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σε διάστημα δέκα ημερών. Από την αποχώρηση των Γερμανών από την πόλη στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 ως τις 23 Σεπτεμβρίου, μια μέρα πριν από τη συμφωνία της Καζέρτας. Αυτή η περίοδος των δέκα ημερών είναι η πληγή που πονάει. Γύρω απ’ αυτήν οργανώνεται όλη η μυθιστορηματική αφήγηση, που χρονικά φτάνει ως τη σημερινή εποχή.
Το μυθιστόρημα δεν είναι ιστορικό αλλά αντλεί το υλικό από πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή την περίοδο
Θα προλογίσει και θα συντονίσει η Νίκη Χύτα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων, θα μιλήσει ο φιλόλογος – ποιητής κ. Αγαθοκλής Αζέλης, αποσπάσματα θα διαβάζει η ηθοποιός κα Λίνα Μαργώνη, ενώ με μουσική και τραγούδι θα μας συνοσεύει ο κ. Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος.
Σας προσκαλούμε όλους και σας περιμένουμε την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 και ώρα 20.00, στο βιβλιοπωλείο ΚΥΡΗΘΡΕΣ (οδό Γλάδστωνος 13 στα Τρίκαλα).